Връзки за достъпност

Извънредни новини

Граждански съвет ще контролира самонаблюдението на България за върховенство на правото


Екатерина Захариева ще председателства българския механизъм за наблюдение на съдебната реформа и борбата с корупцията
Екатерина Захариева ще председателства българския механизъм за наблюдение на съдебната реформа и борбата с корупцията

Граждански съвет ще има към новия механизъм, с който България сама ще наблюдава борбата с корупцията и върховенството на правото след отпадането на мониторинга от Брюксел. Това реши правителството с направени в сряда промени в постановлението, с което той беше създаден през септември 2019 г.

Механизмът, който ще се управлява от вицепремиера за съдебната реформа Екатерина Захариева, трябва да продължи мониторинга след евентуалното отпадане на наблюдението от Брюксел.

Предишният състав на Европейската комисия обяви през октомври 2019 г., че България е реализирала съществен напредък в борбата с корупцията и съдебната реформа и предложи наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне, след консултации с Европейския парламент и страните членки.

Гражданският съвет към българския орган ще се състои от по един представител на неправителствени организации с опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията и съдебната реформа, както и на работодателите, признати на национално равнище. Свои представители в него могат да имат и професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите. Членовете ще бъдат избирани с публична процедура.

Ролята на гражданския съвет ще е да „осъществява гражданско наблюдение за постигнатия напредък и изпълнението на мерки и дейности по посочените показатели“, се казва в правителственото решение.

Българският механизъм ще наблюдава състоянието на върховенството на правото, съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и извън нея, както и борбата с организираната престъпност. Освен Захариева, в него ще се включват представители на изпълнителната и съдебната власт и на независими държавни органи.

Излизането на България от мониторинга на Еврокомисията беше обсъдена от премиера Бойко Борисов на срещите му с председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел в началото на февруари в Брюксел.

До момента само Комисията за граждански права, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент се е произнесла положително за отмяната на наблюдението. Дискусиите в Съвета продължават. Официално новата Европейска комисия не е коментирала темата. Комисарят за правосъдието Дидие Рейндерс съобщи пред „Клуб Зет“ през януари, че въпросът все още се обсъжда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG