Връзки за достъпност

Извънредни новини

Матео Салвини отива на съд заради случай с блокиране на мигранти


Матео салвини

Италианският Сенат гласува в сряда за снемане на имунитета на лидера на крайнодясната партия „Лига“ и бивш вътрешен министър Матео Салвини, съобщи БТА. Това позволява той да бъде съден заради случай с блокиране на мигранти на борда на кораб миналото лято.

Тогава той не допусна 116 мигранти, спасени от кораба „Грегорети“ на италианската брегова охрана, да слязат на италианска територия в продължение на няколко дни.

Преди началото на вота Салвини, който по време на събитията миналото лято беше вицепремиер и вътрешен министър, защити действията си.

„Няма да отида в тази съдебна зала, за да се защитавам, ще отида да се застъпя с гордост за онова, което направих", заяви Салвини пред сенаторите. Той подчерта, че е било негово задължение да защитава италианските граници.

Съдът в град Катания на остров Сицилия обвинява Салвини в „злоупотреба с власт и отвличане“. Ако вината му бъде призната, той може да получи до 15 години затвор.

„Моите две деца имат правото да знаят, че татко им отсъстваше толкова често от вкъщи, не за да взима хора за заложници, а за да защитава италианските граници и да се грижи за сигурността на страна“, посочи Салвини.

„Противниците трябва да бъдат побеждавани на изборите, не в съдилищата“, коментира крайнодесният лидер, изградил възхода на партията си върху борбата срещу имиграцията. Според социологическите проучвания в момента „Лига“ се радва на 30-процентно доверие и е първа политическа сила в страната.

Стратегията на Салвини ще бъде да защитава в съда тезата, че става дума за колективно решение на правителството за блокиране на мигрантите на борда на "Грегорети", отбелязва Франс прес.

В своя защита Салвини припомня сходен случай от август 2018 година. Тогава 177 мигранти на борда на кораба на италианската брегова охрана отново не бяха допуснати да слязат на италианска територия дни наред.

Дори Салвини да бъде съден от специализираната съдебна институция, която разглежда дела на министри, вероятно ще минат години, преди да се разбере каква е окончателната съдба на крайнодесния лидер, имайки предвид бавното италианско правосъдие и възможностите за обжалване, пише още Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG