Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата нареди проверка на четири електроцентрали, свързани с Ковачки


ТЕЦ "Брикел"
ТЕЦ "Брикел"

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Това съобщиха от прокуратурата.

Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Всички тези обекти са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Според държавното обвинение извършването на проверката се налага заради "голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до посочените инсталации".

Предмет на проверката ще бъдат издадените разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, включващи изгаряне на отпадъци. МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни.

Преди седмица прокуратурата влезе в офисите на "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи, припомня Дневник. Тогава от държавното обвинение уточниха, че акцията е част от разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред. За това нарушение законът предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 хил. до 5 хил. лева.

В интервю за бТВ преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него.

България може да понесе санкции от европейските институции в размер от над 500 милиона евро заради недоброто управление на отпадъците в страната, заяви пред БНР бившият министър на екологията Искра Михайлова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG