Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не изплащаме печалби". Какво следва след закриването на частните лотарии


Щанд на "Национална лотария" в Mall of Sofia
Щанд на "Национална лотария" в Mall of Sofia

“За да се свържете с оператор, моля натиснете 9”. Следва сигнал свободно, който се чува в слушалката продължително, докато накрая линията не прекъсва. И така няколко пъти. Всеки, спечелил голяма сума от “Национална лотария”, трябва да се свърже с оператор, за да разбере как да си получи печалбата.

На пенсионерката Ева Стоименова никога не й се е налагало да звъни, защото въпреки че, както самата тя разказва, редовно е търкала талони, досега е печелила само малки суми, а те се изплащат от търговците на място. Така поне е било доскоро, преди в началото на февруари депутатите да приемат промените в Закона за хазарта, с които частните лотарии бяха забранени.

Заварвам г-жа Стоименова на пейка в столичен мол по обедно време, само на няколко метра от щанда на “Национална лотария”, който в момента е покрит с голямо парче плат и обграден с червено-бяла ограничителна лента.

“Търкали сме, няма човек, който да не е търкал. Яд ме е, че ги закриха. Онзи ден бях точно тук, когато туриха тия червените покривки”, казва жената. “Печелила съм 5 лева, 10 лева, един път 15 лева”.

Приетите набързо промени в закона оставиха и търговците, които продават талони на частни лотарии, и потребителите в почуда какво да правят с печалбите и с билетите, които все още могат да бъдат намерени в редица будки и магазини.

"Билетчетата си стоят така и никой не купува”, обяснява продавачът Стоян през гишето на една малка лавка на улица “Граф Игнатиев” в столицата. На същата улица, но в друг търговски обект, също има талони от лотарията. Навсякъде стоят, но не продават, както казва продавачката Боряна Малинова.

“Преди малко имаше една жена, която искаше да си купи и й казах, че няма смисъл, защото не изплащат печалби. Даже ми е чудно как хората още искат да купуват. Явно не гледат телевизия. Много странно”, казва Малинова.

Това учудване обаче скоро трябва да приключи, тъй като след влизането в сила на промените в закона всяко талонче от частната лотария в търговската мрежа ще се води за незаконна хазартна дейност.

“От деня на влизането в сила на този закон се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в съответните игри от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор", съобщиха от Държавната комисия по хазарта.

В закона пише, че билетите, фишовете и талоните, които не са продадени до влизането му в сила, ще бъдат унищожени до 31 декември 2020 г. Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на промените, трябва да се изплащат съгласно утвърдените условия и правила за съответната игра.

Промените предизвикаха мълчание в "Национална лотария". Свободна Европа се свърза с компанията за повече подробности около намеренията й за начина на изплащане при така създалата се ситуация. Оттам отговориха единствено, че засега предпочитат да избягват медийни изяви.

Законът за защита на потребителите не покрива тази тема, но това не означава, че хората, които не получат печалбите си, нямат друг полезен ход. “В тази ситуация изцяло се прилага Гражданско-процесуалният кодекс и Законът за задълженията и договорите”, коментира пред Свободна Европа Богомил Николов от асоциация “Активни потребители”.

“Просто казано, всеки един човек се нуждае от адвокат или от правни познания". Николов спекулира, че съществуват две хипотези. В първата фирмата покрива задълженията, а във втората - изпада в несъстоятелност и не ги покрива.

“Това би било много лошо за всички, които имат да получават печалби, защото се водят кредитор. При всяко едно производство по несъстоятелност, има ред в Гражданско-процесуалния кодекс и съответно има правни субекти, които се ползват с предимство, например държавата”.

Надписите в много търговски обекти, които продават талони на “Национална лотария", гласят: “Не изплащаме печалби”.

“Аз лично много си купувах и почти винаги печелех - 2 лева, 3 лева. Не всеки ден, но поне един път в седмицата”, казва Ева Стоименова от пейката в столичния мол. Макар и с малко, тя е допринесла за приходите от приблизително 300 милиона лева годишно на “Национална лотария”.

“В метрото си седна, изтъркам си едно билетче. Беше едно удоволствие, не беше важно дали ще спечеля, човек нали се надява винаги.”

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG