Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството изчисли: Машина за гласуване струва колкото лаптоп


Така изглеждаха машини, които бяха изпозлвани по време на изборите за европейски парламент през май миналата година
Така изглеждаха машини, които бяха изпозлвани по време на изборите за европейски парламент през май миналата година

Около 30 млн. лева ще са необходими на държавата, за да осигури машини, които да бъдат използвани за гласуването по време на избори. Това показват предварителните изчисления направени от правителството, след като в сряда то реши, че на следващите парламентарни избори ще се гласува изцяло машинно.

Една машина за гласуване ще бъде на цената на един лаптоп от среден клас или под 2000 лева. За обезпечаването на изборния процес пък са необходими между 15 и 20 хил. машини, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Народното събрание.

„Още от есента на миналата година правим пазарно проучване, което не е много лесно. Защото няма европейски опит, с който можем да се съобразим… Допълнително ситуацията се усложнява с оглед на ситуацията в Китай… От една страна ние може да натискаме за по-ниска цена, предвид големия брой машини, които ще се поръчат – при всички случаи между 15 и 20 хиляди. Те трябва да бъдат повече от броя на секциите“, каза Дончев, който беше натоварен да координира преминаването към машинно гласуване с ЦИК.

Той добави, че за да може държавата да закупи в срок машините за гласуване за следващите парламентарни избори, промените в Изборния кодекс, които да определят вида на устройствата и техните специфики, трябва да бъдат приети и обнародвани до два месеца.

Вицепремиерът повтори и тезата си, че при въвеждане на машинното гласуване трябва да отпадне това, което се извършва с хартиена бюлетина.

„Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят", каза в сряда премиерът Бойко Борисов.

Седмица по-рано президентът Румен Радев обяви, че ще работи за пълно въвеждане на машинното гласуване. Преди това управляващите бойкотираха организираната от него дискусия за изборните правила. През януари парламентът създаде работна група с депутати от всички партии, която до три месеца да предложи промени в Изборния кодекс.

През юли миналата година парламентът прие законова поправка, според която отпадна задължението машинното гласуване да бъде въведено още на последния местен вот. Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше машинен вот да има едиствено на президентски и евроизбори. Управляващата партия отстъпи по настояване на БСП и ДПС машинното гласуване остана като вариант и за парламентарния вот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG