Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няколко ракети паднаха близо до американското посолство в Багдад


Гледка към американското посолство в Багдад
Гледка към американското посолство в Багдад

Малки ракети поразиха база с американски войници и други коалиционни сили в т. нар. "Зелена зона" в иракската столица Багдад рано в неделя, съобщи БТА.

Няма пострадали, a само леки материални щети, съобщи представител на американските военни, цитиран от Асошиейтед прес. Базата се намира близо до американското посолство в силно охраняваната зона в центъра на Багдад.

Това е поредното ракетно нападение по иракски бази с американски военни в отговор на ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в началото на януари.

Напрежението между Иран и САЩ се засили през 2018, след като Вашингтон излезе от ядреното споразумение от 2015 г., постигнато между Иран и световните сили. В него беше посочено, че Техеран ще ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите.

Допълнително напрежение между двете страни възникна през януари, когато иранският генерал Касем Солеймани беше убит в Багдад по време на американска атака с дрон. Тогава Техеран отговори с изстрелване на ракети по американски цели в Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG