Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 68 хиляди са заразените с коронавируса в Китай. Докъде стигна производството на ваксини


Хора с предпазни маски излизат от круизния кораб, където броят на заразените расте
Хора с предпазни маски излизат от круизния кораб, където броят на заразените расте

Заразените с Covid-19 на круизния кораб "Даймънд принцес", поставен под карантина край токийското предградие Йокохама, вече са 355, информира Франс прес.

"До момента сме изследвали общо 1219 души и 355 се оказаха позитивни. Това означава, че от събота са потвърдени още 70 случая. 73 души от заразените не проявяват симптоми”, уточни японският здравен министър Кацунобу.

Над 3700 пътници и екипаж са били в кораба, когато преди няколко седмици пътник, който слязъл в Хонконг, дал положителна проба за вируса. Заради този първи случай круизният кораб остана под карантина в японското пристанище.

Заразените биват прехвърляни в специално оборудвани болници в Япония. Съединените щати, Канада и Хонконг съобщиха, че ще евакуират здравите си граждани от плавателния съд със самолети.

Заразените в Китай са вече над 68 хиляди. Те се намират главно в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата. В събота беше регистриран първият смъртен случай в Европа, след като 80-годишен китайски турист почина във Франция.

Близо 600 общо са потвърдените случаи на зараза в 25 страни. Междувременно стана ясно, че белгийските пощи временно спират изпращането на писма и колети за Китай. Причината е епидемията, заради която са отменени много полети.

Операторите в България, Германия, Швеция, Испания, Дания, Сърбия, Гърция и други страни също спряха доставките на поща за Китай, уточнява БНР.

Изпълнителният директор на Световната здравна организация Майкъл Райън призова за съвместни усилия за финансиране на производството на ваксини.

“Мисля, че всички разбираме, че вирусът не познава граници и има уязвими общности, на които трябва да помогнем. Трябва да създадем ваксини и трябва по-добре да обясняваме на населението как може да се предпази от заразата“, каза Райън.

Пет големи американски фармацевтични компании се надяват до ноември да подготвят 150 милиона дози ваксина срещу коронавируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG