Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без боклуци на пристанището в Созопол. Найден Недев, водолазът насън и наяве


Найден Недев
Найден Недев

Гумите са безчет - от колела, автомобили, автобуси... Задръстили са един ъгъл от пристанището в Созопол, където е опасно някой ентусиазиран активист просто да се гмурне, за да освободи морето от боклука. Прави го водолазът Найден Недев, който през февруари започна лична инициатива по изчистването на морето около града.

Казва, че всяка първа неделя на месеца ще събира желаещи да участват в почистването. При първия си опит не е срещнал поддръжници, но това не го разколебава да продължи сам. Успял е да извади от морето 23 гуми.

"Дребните неща", от типа на бутилки, найлонови торбички, пластмасови чаши, сламки, е оставил за по-нататък.

Недев е водолаз и морето е всичко, което го интересува. Когато го казва за първи път, звучи като декларация, но само пет минути по-късно става ясно, че това е начин на живот. Книгата, която чете в момента, е "Живот в скалите" на Мария Лалева, в която става дума за стария Созопол. Харесва издателство на име "Нептун". Спрял е да работи като водолаз на добре платено място, защото му се е налагало да пътува до морето всеки ден по цели два километра, вместо да е просто на брега през цялото време. Започнал е работа на кадрови военен не за друго, а защото само в армията можел да изкара безплатно курс за водолази - на останалите места курсът струвал толкова, колкото три негови заплати. Сега почиства морето, за да даде пример на дъщеря си, която отглежда на морския бряг.

Найден Недев е роден през 1980 г. в Добрич в семейството на електротехник и медицинска сестра. Никой в семейството не е бил свързан с морето. Записали са го в една от съществуващите "плувни паралелки" още в първи клас. Завършил е ветеринарния техникум в града. Веднага след това е започнал работа като спасител на плажа. Едва по-нататък е открил, че в армията съществува леководолазна школа, която подготвя водолази за корабите и за сухопътните поделения на армията. Кой би помислил, че нещата един ден ще се обърнат така, че самият той да има водолазна школа и да може да издава сертификатите, за които като малък е мечтаел.

Живял е на едно от най-фантастичните места в света - норвежките фиорди. Бил е нает като водолаз да инспектира фермите за сьомга в Норвегия. "Но разбрах, че не ставам за такъв живот, исках да се прибера у дома, където са всичките ми близки", казва той. Зарязал високата заплата и не след дълго се озовал в Созопол, и то със собствена частна школа.

"Искам да показвам на хората красотата на морския живот, а не пластмасовите боклуци", казва той. Сигурен е, че хората трябва да се грижат за околната среда така, както се грижат за възрастните си родители. Твърди, че се стреми да възпитава в себе си това чувство. Вижда, че около него хората правят дарения, за да помагат на едни и други групи в обществото. "И аз участвам", казва той. "Просто не е с пари, а с време и умения".

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG