Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята за Еврозоната


Премиерът Бойко Борисов по време на отбелязването на 30-тата годишнина на КНСБ
Премиерът Бойко Борисов по време на отбелязването на 30-тата годишнина на КНСБ

„Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на честване на 30-ата годишнина на КНСБ в понеделник вечер в София.

„Българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят и допълни, че „това не означава да се откажем от влизането в чакалнята за Еврозоната“.

По думи на премиера е необходимо институциите „максимално да обясняват и да говорят“ за действията на България, свързани с европейските механизми и преминаването към единната валута.

„Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, каза още той.

По-рано Народното събрание задължи правителството да приеме покана за влизане в чакалнята за еврото – Валутно-обменния механизъм ERM II само при настоящия курс на лева към еврото.

Според финансовия министър България очаква да получи покана от Европейската централна банка за ERM II в края на април. Правителството на Борисов подаде молба пред Еврогрупата – финансовите министри от еврозоната, за чакалнята за еврото през юли 2018 г. В момента две държави от ЕС – България и Хърватия са поискали да започнат подготовка за приемането на общата валута.

Борисов обяви пред КНСБ, че ще бъде създаден Зелен съвет, в който ще бъдат поканени представители на президентството, синдикатите, опозицията, работодателите. Целта на съвета е да се постигне консенсус за Европейската зелена сделка, която въвежда климатична неутралност в ЕС до 2050 г. „Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии – тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период“, подчерта още Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG