Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белингкат: Руското разузнаване стои зад убийството на чеченски бунтовник в Германия


Хора протестират пред германското посолство в Тбилиси с портрети на Зелимхан Хангошвили през септември 2019 г.
Хора протестират пред германското посолство в Тбилиси с портрети на Зелимхан Хангошвили през септември 2019 г.

Убийството на чеченския бунтовник Зелимхан Хангошвили в Берлин миналия август е планирано и организирано от руското разузнаване. Това твърди сайтът „Белингкат“, който разследва случая, заедно с "Инсайдър" и "Шпигел".

Хангошвили, който е воювал срещу руската армия в чеченските войни, е застрелян в парк в германската столица през август 2019 г. и предизвика експулсирането на двама руски дипломати от Берлин, като германските власти заявиха, че не са получили никакво съдействие по разкриването на престъплението от страна на Москва.

Според публикувани във вторник резултати от работата на „Белингкат“, подготовката за убийството е ръководена от Едуард Бендерски, председател на благотворителен фонд „Вимпел“ за бивши служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ), и други висши членове на фонда.

Смята се, че Центърът за специални операции на ФСБ е осигурил както обучение на убиеца, така и издаването на фалшиви документи за самоличност, с които той е пребивавал в Германия.

„Белинкат“ твърдят, че ФСБ и руската полиция са били наясно с истинската самоличност на задържания убиец, но са предпочели да твърдят пред германските власти, че „Вадим Соколов” не е фалшива самоличност.

Алтернативните хипотези, свързващи убийството с престъпни групи, с чеченския президент Рамзан Кадиров или дори с лична вендета от измамници, бивши или настоящи служители на службите за сигурност, сега могат да бъдат изключени, се казва в разследването. Без отговор остава въпросът дали операцията е била организирана и осъществена само от ФСБ, или в него е участвало и руското военно разузнаване ГРУ.

Телефонните метаданни, получени от „Белингкат“, показват, че подготовката за убийството е била в ход още от март. Физическият извършител на убийството, когото разследването идентифицира като Вадим Красиков е получил фалшивите документи за самоличност на името на Вадим Соколов през юли, заедно с легенда за трудова заетост, с които кандидатства за шенгенска виза в консулството на Франция. Проследените разговори между Красиков и Бендерски показват, че те са общували за последно на 13 август, само три дни преди Касиков да отлети за Париж, на път за Берлин.

В периода на подготовката на убийството Красиков е посещавал 8 пъти централата на ФСБ, като данните от телефона му показват, че всеки път е престоявал там между два и пет часа. При едно от посещенията той е останал няколко дни, когато „Белингкат“ предполагат, че той е бил обучен за изпълнението на операцията.

Руският президент Владимир Путин заяви през декемеври в Париж, че убитият Хангошвили е "закоравял убиец", който е виновен за смъртта на над 100 души и е участвал в осъществяването на експлозия в московското метро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG