Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Госпожата по секса". Николета Попкостадинова, която се бори с табуто


Николета Попкостадинова
Николета Попкостадинова

Нейната история е може би една от тези, които са дали вдъхновение на държавата да се опита с по 1200 лв. на месец да подпомага младите хора да се връщат обратно в България. В случая обаче става въпрос за много повече от пари.

Още от детските си години Николета Попкостадинова мечтае да стане журналистка, въпреки че по думите на майка ѝ „журналист къща не храни“. Впоследствие завършва журналистика в Американския университет и започва да работи в редакцията на вестник „Капитал“, но пише и за редица други международни медии.

„По това време се занимавах само с човешки права - все „кахърни теми“, както казваше зам.-главната редакторка“, споделя Николета в едно от многото си участия на публични форуми.

По-късно тя започва да учи магистратура в Нидерландия, където завършва и започва да работи не къде да е, а в самото национално радио.

Докато работи в медията, Николета става част от нейния проект, свързан с подобряването на сексуалното здраве в Югоизточна Азия. Тогава, съвсем естествено, проявява интерес за това как се развиват нещата в България.

„Занимавала съм се със здравно и сексуално образование в Холандия, както и с проекти, насочени към Югоизточна Азия. Докато бях там, се зачудих каква е ситуацията в България“, казва тя

Оказва се, че от повече от десетилетие България е замръзнала в развитието си по темата и по-скоро „прилича на Индия“, отколкото на някоя от европейските държави. Николета открива, че страната ни води във всички негативни статистики, свързани с тийнейджърски бременности, сексуално предавани инфекции при младите хора, насилие, лоша комуникация и т.н.

„Причината е, че младите хора не са достатъчно добре информирани, не знаят какво да правят. Ако имат правилната, надеждната и добре поднесена информация, може би тези неща биха се променили“, казва тя.

Тогава в главата и се заражда идеята за създаване на платформа, на която младите хора ще могат да намират нужната за тях информация, поднесена по интерактивен начин, както и да задават въпросите, на които не откриват отговори.

Така се ражда и проектът LoveGuide, който влиза в челната петица на инициативата на Нова телевизия „Промяната“, реализирана заедно с фондацията Reach for Change. От нея Николета и партньорката и Надя Здравкова получават финансите, с които да започнат същинското развитие на делото си.

С течение на времето в интернет започнат да се появяват множество материали, в които се дават отговори на десетки въпроси – от спецификите на женското и мъжкото тяло до инфекциите, безопасния секс, хомосексуалността, любовта и други.

Самата Николета шеговито се определя като „госпожата по секса“.

Голяма популярност намират видеата, на който актрисата Весела Бабинова, а по-късно и Радослав Мирчев, предават информацията и различните истории по по-интересен за младата аудитория начин.

Както самите създатели описват сайта – той е мястото, „където открито и приятелски си говорим за секс и интимни отношения“.

Освен това Николета и Надя провеждат многобройни срещи с ученици от цялата страна, по време на които изкарват мистерията от темата за секса и се стараят да предадат на децата максимален обем от информация и знания.

Разбира се, съветите са и за родителите, на които често е трудно да достигнат до децата в тийнейджърска възраст.

„В по-голяма част от българските семейства има едновременно старомоден свян и недостатъчна информираност, за да говорят честно и адекватно по тази тема. И става въпрос не само за това „как се правят бебета” и „какво е презерватив”, но и за въпроси като „напоследък ерекцията ми е болезнена, какво да правя”, както и „може ли да съм влюбена в две момчета едновременно?”. А също и това: „Откакто най-добрата ми приятелка си има гадже, не ми обръща никакво внимание. Как да си я спечеля обратно?” - разказва Николета за chronicle.bg.

Според дамите от Loveguide родителите трябва да използват всяка възможност да говорят и да затвърдят мисленето, че това не са теми табу, а е нещо, което се случва на всички.

Голямата мечта за развитието на тяхната кауза е България да излезе от дъното на класациите, да бъдат достигнати възможно най-много деца и държавата да реши да погледне към тях и да види как нещата биха могли да работят.

„Много бих искала да достигнем колкото се може повече, да не кажа всички училища в България с часове по здравно и сексуално образование, адаптирани за различните възрасти, за различните деца, защото няма еднакви деца, независимо, че са на една възраст. Искаме да достигнем и онлайн с видеата и материалите, които правим, за да можем да им повлияем наистина положително, за да са здрави, да за щастливи, да са добре и да са щастливи в отношенията си с другите. Разбира се и в един момент Министерството на образованието, като види колко добре работи това, да го превърне в част от задължителната учебна програма“, казва Николета.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG