Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международна организация: Натиск от олигарси и институции пречи на независимите медии в България


В позицията си от Международния институт за преса припомнят, че 80 % от разпространението на пресата, както и 40 % от местните и национални вестници са собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски
В позицията си от Международния институт за преса припомнят, че 80 % от разпространението на пресата, както и 40 % от местните и национални вестници са собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски

Концентрацията на медии в ръцете на близки до управляващите олигарси, контролираните институции и кампаниите срещу критични медии оказват натиск върху независимите журналисти в България. Това се казва в позиция на международната журналистическа организация International Press Institute (IPI).

От организацията цитират доклад на Съюза на издателите в България от 2018 г., в който се казва, че притежаваната от депутата от ДПС Делян Пеевски „Нова Българска медийна група“ (НБМГ) притежава 80% от разпространението на печата и близо 40% от националните и местните вестници, както и няколко информационни сайта, а преди това и ТВ7.

Подчертава се също, че „медийната империя“ на Пеевски се използва не само за обслужване на неговите икономически интереси, но и за да подкрепя правителството на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов. Освен това медиите около депутата атакуват критични журналисти.

След споменатите случаи на кампании, водени срещу медии и журналисти са тези срещу разследващия сайт „Биволъ“, както и срещу „Дневник“ и „Капитал“. Споменават се и публикациите срещу журналиста Росен Босев и семейството му, дошли след критичните статии, свързани с избора на Иван Гешев за главен прокурор.

„В България много медии са изоставили своето задължение да информират точно и безпристрастно. Дезинформацията се разпространява през уебсайтове и печатни медии, повечето от които са притежавани или контролирани от Делян Пеевски“, казва за IPI преподавателя в Софийския университет проф. Нели Огнянова. „България е страна, в която върховенството на закона е заплашено, тя е пример за „пленена държава“, казва още тя.

Преди дни „Репортери без граници“ излезе с позиция, в която призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната и призоваха Европейския парламент да вземе отношение по въпроса.

Пред бТВ главната редакторка на организацията Полин Адес-Мевел определи ситуацията в медиите в България като „най-тежката в сравнение с тази с останалите държави от ЕС“ и определи медийния климат у нас като „наистина ужасяващ“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG