Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът обмисля по-строги наказания за киберпрестъпления след теча на данни от НАП


Сградата на Националната агенция за приходите

Промени в Наказателния кодекс, с които да се въведат по-строги наказания за киберпрестъпления, предлага временната комисия, която разследва теча на личните данни от НАП.

През юли 2019 година от приходната агенция бяха източени личните данни на над 6 милиона българи.

В доклад, който беше приет от Народното събрание, се предлага да бъде създадена нова дефиниция за деянията, свързани с компютърни престъпления, както и да се приемат нови състави на престъпления, които да отразяват новите форми на посегателства, съобщи БТА.

В проверката, извършена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), се посочва, че приходната агенция, в качеството си на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки за тяхната защита.

Освен това се предлагат и промени, които да позволят на Комисията за защита на личните данни да има право да реализира персонална административно-наказателна отговорност спрямо съответните администратори на лични данни.

В резултат на проверката е констатирано, че в някои случаи се използва софтуер без поддръжка от производителя и така уязвимостите не могат да бъдат отстранени. Констатирани са и слабости по отношение на антивирусния софтуер.

Членовете на комисията от БСП са изразили особено мнение към доклада, защото според тях в него не се извежда по ясен и категоричен начин отговорността на ръководствата на министерството на финансите и на НАП. Румен Гечев посочи, че няма поемане на отговорност и каза, че "дори портиерът не е бил уволнен".

В отговор Красимир Ципов от ГЕРБ отбеляза, че системите на НАП са разработвани предимно от служители на агенцията и заяви, че пряко отговорните лица - ръководителят на отдела за информационна сигурност и ръководителят на инспектората, вече не са служители на НАП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG