Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ключови въпроси останаха без отговор". ОССЕ иска ново разследване на убийството на Немцов


Помен за Борис Немцов на 9 октомври 2019 г. в Санкт Петербург по повод рождения му ден
Помен за Борис Немцов на 9 октомври 2019 г. в Санкт Петербург по повод рождения му ден

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова за провеждане на "ново и пълно разследване" на убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Политикът и критик на президента Владимир Путин беше застрелян на 27 февруари 2015 г. в Москва. Според ОССЕ слабости в разследването на руските власти оставят много въпроси около убийството на Немцов без отговор.

"Смъртта му беше трагедия за Русия и имаше огромно влияние върху политическия климат, предизвиквайки страх и отваряйки възможност за последващи безнаказани атаки", се казва в доклад на организацията, публикуван в четвъртък.

За убийството на опозиционера на 20 години затвор беше осъден бившият чеченски боец Заур Дадаев. Още четирима чеченци бяха признати за виновни за участие в покушението и осъдени на между 11 и 19 години лишаване от свобода.

Близки и колеги на Немцов, както и международни наблюдатели, обаче смятат, че разследването на руските власти се е провалило в най-важната задача – да открие кои са поръчителите. Съществуват подозрения, че покушението срещу опозиционера е поръчано от някой от обкръжението на подкрепяния от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров или дори на президента Путин.

В доклада на ОССЕ, подготвен от Маргарета Седерфелт, се посочва, че "организаторите и поръчителите" на убийството на Немцов трябва да бъдат държани отговорни, за да бъде "вдъхната надежда на тези хора в Русия, които продължават да са в риск от преследване и репресии, защото се борят за демокрацията и върховенството на закона".

Седерфелд подчертава също значението на работата, свършена от независими експерти и разследващи за попълване на празнотите в руското официално разследване: "Те посочиха следи за възможно участие на лидерите и службите за сигурност на Чечня и дори за това, че руският президент може да е инициатор". Засега обаче "такива улики не могат нито да бъдат отхвърлени, нито потвърдени".

Борис Немцов беше вицепремиер по времето на президента Борис Елцин. След като Владимир Путин дойде на власт, Немцов става негов основен критик. Той работеше за обединение на опозицията в Русия, докато на 27 февруари 2015 г. беше застрелян на няколко пресечки от Кремъл. Негови поддръжници планират да проведат шествие в Москва на 5-годишнината от смъртта му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG