Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обясни информацията за къщата в Барселона с атака от Русия и Румен Радев


Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов отрече да е замесен в пране на пари и заяви, че няма имоти в Барселона. Изказването му беше по повод публикация в испанското издание „Периодико“, в която се твърди, че името му се появява в разследване на каталунската полиция и местната антикорупционна комисия за пране на пари. Премиерът определи това като атака и посочи, че тя идва от Русия или от неговия „съсед по месторабота“, визирайки президента Румен Радев.

„Да си проведат разследването, но съм почти сигурен, че идва от изток и съм се хванал за няколко рубли на бас“, заяви Борисов, който е на официално посещение в Брюксел.

„Периодико“ се позовава на документи от разследването, до които е имало достъп, твърдейки, че основното проверявано лице е Борислава Йовчева, която е получила над пет милиона евро от 2013 г. досега през две фирми. Тези суми са дошли от „физически лица, които не пребивават в Испания“. Разследването е започнало след сигнал на сдружението БОЕЦ, в който се твърди, че Йовчева е свързана с Борисов, пише още каталунското издание.

„Аз за стотен път ще кажа, че нито къща, нито имоти имам, нито съм ходил там (в Барселона – б.р.) въобще. Последно като кмет преди 15 години съм ходил“, коментира Борисов, добавяйки, че до момента не е търсен по темата от полиция, съд и прокуратура.

Премиерът отказа да отговори на въпрос дали познава Борислава Йовчева: „Не се занимавам с личния живот. Това да познаваш някого или не, не те прави замесен в каквото и да е. Не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, че стават бели“.

Борисов също така свърза публикацията със сигналите от членове на БСП преди изборите за Европейския парламент: „Децата на разузнавачите от ГРУ за евроизборите един месец говориха същите неща и в крайна сметка загубиха изборите“.

Къщата в Барселона беше спомената за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката. Малко преди евроизборите през 2019 г. тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG