Връзки за достъпност

Извънредни новини

Официално: издирваният за случая “Скрипал” е обвиняем и за отравянето на Гебрев


Двама от издирваните руснаци, чиито имена според прокуратурата са Сергей Федотов и Георги Горшков
Двама от издирваните руснаци, чиито имена според прокуратурата са Сергей Федотов и Георги Горшков

Тримата руски граждани, които българската прокуратура задочно обвини за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на "ЕМКО" Валентин Тахчиев, са Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов. Разследващите ги обявиха за издирване преди месец, но едва в петък разпространиха техни снимки и имена.


"В хода на разследването е установено, че посочените лица никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност. През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност", твърдят от прокуратурата без обаче да коментират данните, че името Сергей Федотов е псевдоним.

Според разследване на Би Би Си и сайта "Белингкат" истинската му самоличност е Денис Сергеев и именно той е ръководил операцията по отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания. Българската прокуратура обаче посочва, че Федотов всъщност е ползвал фалшива самоличност с инициали "Д.В.С.", Горшков – "Е.А.Г.", а Павлов – "С.В.Л.".

По този повод още в края на януари от дружеството на Гебрев "ЕМКО" разпространиха няколко въпроса към прокуратурата, включително и за реалната самоличност на задочно обвинените за покушението срещу българския бизнесмен.

"Дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия"

"Отсъствието на конкретни имена на извършителите предизвиква въпроса дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински или фалшиви имена, с които са пребивавали в България. Важно е също така де се уточни, дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия. Известно е, че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма", се казваше в съобщение до медиите, изпратено от "ЕМКО" на 24 януари.


Тогава от оръжейното дружество изразиха недоумение и защо българските власти не демонстрират никакво желание да ангажират Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) с изследване на веществото, с което бяха отровени тримата българи през април 2015 г. в София.

"Оповестеният от прокуратурата напредък в разследването позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници. Така например, от особено значение е изясняването на фалшификацията, съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадаща с датите около престъплението. Има сериозни основания да се счита, че следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници", заявиха още от "ЕМКО" преди месец без да посочват конкретни подробности.


Държавното обвинение обаче засега не коментира поставените от дружеството на Гебрев въпроси, ограничавайки се само с информацията, че тримата обвиняеми руснаци живеят в Москва.

"Разследващите са събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев – всичките предхождащи разследвания от СГП. Установено е, че два от тези опити са станали извън пределите на България, без Емилиян Гебрев да е заявявал за тяхното извършване", добавят от пресцентъра на прокуратурата без да конкретизират кога, къде и по какъв начин са извършени въпросните опити за убийство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG