Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Трима руснаци са задочно обвинени за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на оръжейното дружество "ЕМКО" Валентин Тахчиев през април 2015 г., съобщиха в четвъртък от прокуратурата.

Разследващите твърдят, че обвиняемите, чиито имена не се споменават, са се опитали умишлено да убият тримата пострадали "чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер". От прокуратурата посочват, че престъплението е било извършено в периода между 28 април и 4 май 2015 г.

По отношение на тримата руснаци вече са издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция. Те са обявени и в Шенгенската информационна система и се издирват с червена бюлетина от Интерпол, уточнява Софийската градска прокуратура (СГП), която води разследването.

През декември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медиите, че между част от лицата, които се разследват за отравянето на Гебрев и заподозрените за покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания, през 2018 г. има "тясна връзка".

Повод за изявлението му станаха разкритията на чуждите издания "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър", според които секретно поделение на руското военно разузнаване, известно с абревиатурата ГРУ, е провеждало редица операции в Европа, включително отравянията на Гебрев и Скрипал.

"Основанията, които ни дават да мислим, че има тясна връзка не бих казал между двете престъпления, а по-скоро тясна връзка между лицата, е това, че има съвпадение между един от обвиняемите, заподозрени по делото "Скрипал" и негови посещения тук в България. Едно от тези посещения съвпада като отрязък от време със случилото се с г-н Гебрев", коментира тогава Цацаров.

Той имаше предвид офицера от руското военно разузнаване с псевдоним "Сергей Федотов", който по-рано тази година беше идентифициран като Денис Сергеев. Именно този руснак се споменаваше и в международните медийни разследвания по двата случая.

През последния месец прокуратурата на два пъти разпространи информация от разследването за отравянето на Гебрев. Публичната активност на държавното обвинение бе в отговор на твърденията на самия потърпевш пред Свободна Европа, че няма информация за напредък по делото, до което му е отказван достъп.

По този повод прокуратурата обясни, че още чака резултат от съдебната поръчка, изпратена в Лондон, за да се установи какво е веществото, с което са отровени Гебрев, синът му Христо и Валентин Тахчиев. Разследващите разполагат и с видеокадри с предполагаем заподозрян за престъплението, които пък бяха изпратени за изследване във ФБР и в началото на седмицата бяха публикувани в сайта на държавното обвинение.

Съобщено беше и това, че държавата е потърсила съдействие от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), но тя е отказала да изпрати свои експерти в София, които да изследват веществото, с което беше отровен Гебрев. Последното уточнение беше в отговор на неколкократното му настояване България да поиска помощ от ОЗХО, която междувременно постави нервнопаралитичния агент новичок в забранителния си списък.

Както Свободна Европа писа преди два дни, международната организация беше изразила готовност да съдейства за установяване на отровата, използвана срещу Гебрев, ако българското правителство поиска това с вербална нота, но това така и не се е случило досега.

Самият оръжеен производител още след опита за покушение през 2015 г. беше ангажирал по случая лабораторията на финландския институт за проверка по Конвенцията за химически оръжия (VERIFIN). Според доклада от изследванията на веществото, направени там, симптомите на пострадалите може да са били предизвикани от някои забранени пестициди, сред които е посочено веществото Amiton (познато в Русия като Тетрам). Веществото се произвежда от 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия. Amiton е от семейството именно на новичок.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG