Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров обяви "тясна връзка" между заподозрените по случаите "Скрипал" и "Гебрев"


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Прокуратурата потвърди, че има "тясна връзка" между част от лицата, които се разследват за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. в София и заподозрените за покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания, през 2018 г.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента, непосредствено след избирането му за председател на антикорупционната комисия. Преди ден държавното обвинение съобщи, че по делото "Гебрев" си сътрудничи с ФБР, както и че още очаква резултатите от пробите от веществото, с което бе извършено престъплението, изпратени в началото на годината за изследвания във Великобритания.

"Основанията, които ни дават да мислим, че има тясна връзка не бих казал между двете престъпления, а по-скоро тясна връзка между лицата, е това, че има съвпадение между един от обвиняемите, заподозрени по делото "Скрипал" и негови посещения тук в България. Едно от тези посещения съвпада като отрязък от време със случилото се с г-н Гебрев", коментира Цацаров.

Става въпрос за офицера от руското военно разузнаване с псевдоним "Сергей Федотов", който по-рано тази година бе идентифициран като Денис Сергеев. Името му се споменаваше и в международното разследване на "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър", според което секретно отделение на ГРУ е провеждало редица операции в Европа, сред които отравянията на Гебрев и Скрипал.

Цацаров потвърди още през февруари, че посещение на "Сергей Федотов" в София съвпада с отравянето на българския оръжеен произовдител. По думите му в сряда към момента разследващите са оформили "група от четирима или петима граждани на Руската федерация по отношение, на които са извършвани съответните действия по случая "Гебрев". Той обаче не коментира дали прокуратурата е поискала съдействие от руските си колеги във връзка с разкритията, че отговорните за покушението са руски агенти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG