Връзки за достъпност

Извънредни новини

ФБР помага в делото за отравянето на Гебрев. Русия не се споменава


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Лаборатория на ФБР се е включила в разследването на отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през април 2015 г. в София, съобщиха във вторник от прокуратурата. Въпреки че оттам отново потвърждават съмненията за руска връзка в покушението, не се споменава да е отправяна молба за съдействие до руските власти по случая.

В същото време американски експерти ще извършат видеотехническа експертиза на записите от охранителните камери в подземния паркинг до офиса на оръжейното предприятие "ЕМКО", собственост именно на Гебрев.

Според държавното обвинение въпросните кадри са от голямо значение, тъй като в близост до този паркинг се намира хотелът, в който през април 2015 г. са отседнали няколко руски граждани, включително офицерът "Сергей Федотов", идентифициран като Денис Сергеев. Той е сред заподозрените за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 г. и главният прокурор Сотир Цацаров потвърди за посещението му в София още през февруари.

Държавното обвинение обясни, че огласяването на тези данни е "по повод публикации в определени медии, с твърдения за бездействие на прокуратурата" по този случай. Преди седмица Свободна Европа публикува статия със заглавие "Прокуратурата крие разследването за отравянето на Гебрев дори от самия него".

Прокуратурата мълчи за разкритията на "Белингкат"

"По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24.04.2015 г. (ГКПП Аерогара Бургас) и излизане на 28.04.2015 г. (ГКПП Аерогара София)", съобщават от прокуратурата.

Разследващите допълват, че са установили "значителна част" от маршрутите и ползваните кредитни карти, телефони и коли от тези руски граждани, но не уточняват нито дали те са свързани с руското военно разузнаване, нито дали самоличностите им съвпадат с посочените наскоро в разследване на "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър".

"Установено е, че някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел, находящ се непосредствено до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД, с изрично настояване за конкретна стая, осигуряваща пряко наблюдение на входа на подземния паркинг на сградата", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Изследванията във Великобритания още не са готови

По отношение на изпратените във Великобритания проби от веществото, с което бяха отровени Гебрев, синът му Христо и производствения директор на "ЕМКО" Валентин Тахчиев, от държавното обвинение заявяват, че от Лондон няма отговори на двете Европейски заповеди за разследване по случая.

"С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая „Скрипал“ – граждани на Руската федерация, включително фотографии (и от документи за самоличност). С втората, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на VERIFIN (финландска лаборатория, изследвала веществото от покушението срещу Гебрев), се прави искане за сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като "Новичок". До настоящия момент, изпълнение на Европейските заповеди за разследване няма."

Правителството не е поискало съдействие от ОЗХО

От съобщението на разследващите става ясно още, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е готова да установи веществото, с което е атакуван Гебрев, но това трябва да бъде поискано официално с вербална нота от Министерството на външните работи.

"Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление "представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство". На практика, с това възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани", декларират от прокуратурата без да уточнят каква е причината такава вербална нота да не бъде изпратена.

Правителството участва пряко в това разследване, след като през октомври 2018 г. между главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев бе подписано споразумение за създаване на специализирано звено по това дело.

Разследващите отричат версията "Дунарит"

Прокуратурата за пореден път отрича версията, че покушението срещу Гебрев може да има общо с придобиването на русенския оръжеен завод "Дунарит" през 2016 г. В същото време твърди, че "една от версиите", по които се работи, е че отравянето е свързано с оръжейни доставки в Украйна през декември 2014 г., януари и март 2015 г.

"Не са основателни и твърденията, че на г-н Гебрев не се предоставя информация за хода на досъдебното производство, въпреки многобройните му искания за това, в писма до ръководството на ПРБ и в медиите. Правата му, включително и това за запознаване с материалите по делото, са визирани в НПК и това е редът за осъществяването им", допълват от държавното обвинение без да коментират отказаната молба на Гебрев през октомври, за която той съобщи преди седмица пред Свободна Европа.

"Разследването по досъдебното производство продължава, като от особено значение са резултатите от видеотехническата експертиза, възложена на ФБР, както и от двете Европейски заповеди за разследване, изпратени до Великобритания", завършва съобщението.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG