Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разпространи кадри със заподозрян за отравянето на Емилиян Гебрев


Част от запис от камерите в гаража на "ЕМКО", заснети в деня на опита за убийство на Емилиян Гебрев
Част от запис от камерите в гаража на "ЕМКО", заснети в деня на опита за убийство на Емилиян Гебрев

Кадри, на които се вижда мъж, обикалящ между колите в подземен паркинг в сградата на оръжейното дружество „ЕМКО“, бяха публикувани в понеделник на интернетсайта на прокуратурата във връзка с разследването за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г.

Видеозаписите са направени на 28 април 2015 г., когато оръжейният бос бе приет в болница с опасност за живота, а впоследствие същото се случи със сина му Христо и производствения директор в компанията Валентин Тахчиев.

„След извършен анализ на записите от охранителната камера се вижда, че маскирано лице се движи между автомобилите на дружеството. В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление“, се казва в прессъобщението на прокуратурата.

Преди седмица журналистът от британския разследващ сайт „Белингкат“ Христо Грозев заяви, че опитът за убийството на Гебрев е бил извършен от осем офицери от руското военно разузнаване ГРУ, които са известни с отравяне на жертви чрез поставяне на отровно вещество по дръжките на автомобили.

Прокуратурата съобщи за изследването на въпросните кадри в САЩ още през декември. Тогава от разследващите обясниха, че записите от този подземен паркинг са от голямо значение, тъй като в близост се намира хотелът, в който през април 2015 г. са отседнали няколко руски граждани, включително офицерът "Сергей Федотов", идентифициран като Денис Сергеев. Той е сред заподозрените за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 г. и главният прокурор Сотир Цацаров потвърди за посещението му в София още през февруари миналата година.

Също през декември Цацаров заяви, че има "тясна връзка" между част от лицата, които се разследват за отравянето на Гебрев през 2015 г. в София и заподозрените за покушението срещу Скрипал в Солсбъри, Великобритания, през 2018 г.

През февруари 2018 г. прокуратурата за пръв път изнесе информация по делото за отравянето на Гебрев след близо 4-годишно мълчание. Тогава първоначално главният прокурор Сотир Цацаров насочи общественото внимание към фосфоросъдържащо съединение, открито в салата от рукола, която Гебрев консумирал непосредствено преди отравянето. Спомената беше и кафе машина, в която евентуално би могла да е сложена отровата.

След като Гебрев отрече за подобна възможност, главният прокурор се отказа от това твърдение и уточни, че всички проби по случая са изпратени в лаборатория в Лондон. До момента обаче не е известно британските власти да са върнали в София резултати от тези изследвания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG