Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софи Пинкас, която посвети живота си на борбата с нацизма и на медицината


Доц. д-р Софи Пинкас

Доц. д-р Софи Пинкас е ветеран от Втората световна война, като доброволно отива на фронта на едва 18-годишна възраст. Авторитетът ѝ сред еврейската общност в България обаче не се дължи само на активното ѝ участие в съпротивителното движение в България преди 1944 г., а и на дългогодишния ѝ принос към педиатрията.

"Много се вълнувам, когато говоря за спомените си, защото говоря от името на моето поколение преди повече от 80 години. През целия си живот винаги съм била отдадена на антифашисткото движение и на идеалите за един мирен свят, въпреки Закона за защита на нацията и Закона за защита на държавата и въпреки всички затруднения, които изживях заради Холокоста", споделя тя пред Свободна Европа.

Доц. Пинкас определя медицината като другия основен приоритет в живота си и не крие вълнението, с което в края на миналата година е приела наградата за цялостен принос към развитието на педиатрията, връчена ѝ от Българската педиатрична асоциация.

"Гордея се, че съм от поколенията педиатри, които изградихме едно модерно и ефективно детско здравеопазване", заявява тя по време на церемонията в голямата зала на БАН на 4 декември 2019 г., отбелязвайки, че "за съжаление през последните години детското здравеопазване претърпя много изменения без сериозни грижи от държавата в условията на демографска криза".

Софи Пинкас е родена на 1 септември 1923 г. във Видин. През 1952 г. завършва медицина и постъпва на работа като главен лекар в детска ясла. През 1967 г. е назначена за завеждащ физиологично отделение на Института по педиатрия, където защитава кандидатската си дисертация и става доцент. Автор е на десетки публикации в специализирани медицински и популярни издания. Носител е на множество отличия и награди и два пъти на орден "Кирил и Методий".

През 2015 г. получава почетния знак на Организацията на евреите в България "Шалом" – "70 години от края на Холокоста и победата над нацизма", а през 2018 г. е наградена с почетен знак на Министерството на отбраната "Св. Георги" – трета степен. Днес доц. Софи Пинкас е председател на Централния управителен съвет на Съюза ветераните в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG