Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика заради коронавируса


Туристи носят маски по време на карнавала във Венеция. Празненствата в неделя бяха отменени, след като властите потвърдиха над 100 заразени с коронавируса в Италия
Туристи носят маски по време на карнавала във Венеция. Празненствата в неделя бяха отменени, след като властите потвърдиха над 100 заразени с коронавируса в Италия

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова за международни усилия за справяне с коронавируса COVID-19 по време на срещата на финансовите министри и управители на централните банки на 20-те най-големи икономики в света. В саудитската столица Риад финансистите обсъдиха опасностите пред световната икономика, включително новия коронавирус.

„Все още научаваме как се разпространява този сложен вирус и несигурността е твърде голяма, за да позволи надеждно прогнозиране. Много сценарии могат да се осъществят, в зависимост от бързината на разпространение на вируса и способността китайската и други засегнати икономики да се върнат към нормалното си състояние“, заяви Георгиева в Риад.

Засега МВФ разчита, че китайската икономика – втората по големина в света, ще се възстанови през второто тримесечие на годината. Фондът обаче повторно коригира надолу прогрозата си за растежа на китайската икономика до 5,6 процента, с 0,4 на сто по-нисък от актуализацията, обявена през януари. В резултат глобалният растеж също ще се забави с 0,1 на сто до 3,2%.

Няколко големи компании, сред които "Епъл" и "Самсунг" обявиха, че започват да изваждат производства от Китай, където множество заводи остават затворени заради карантината.

Георгиева предупреди, че са възможни и по-неблагоприятни сценариr, ако разпространението на вируса не бъде овладяно.

„Глобалното сътрудничество е от съществено значение за ограничаването на COVID-19 и неговите икономически последици, особено, ако огнището се окаже по-устойчиво и разпространението е широко. За да се подготвим адекватно, сега е моментът да се признае потенциалният риск за нестабилните държави и страните със слаби здравни системи“, заяви директорката на фонда.

Тя съобщи, че международната организация е готова да отпусне безвъзмездни средства на най-бедните си членове, за да посрещнат разходите си.

По информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията почти 79 хиляди души са заразени с COVID-19 в 30 държави на 4 континента.1100 случая са регистрирани извън Китай. Южна Корея обяви най-висока степен на готовност, след като броят на носителите на коронавируса в страната достигна 602-ма души, а починалите станаха шестима.

Медицински работник в южнокорейския град Даегу си почива. Властите повишиха до най-високо нивото за епидемия в страната
Медицински работник в южнокорейския град Даегу си почива. Властите повишиха до най-високо нивото за епидемия в страната

Междувременно властите в Италия потвърдиха поне 137 заразени с вируса, като само в провинция Ломбардия регистрираните са 89. Те живеят в няколко градчета около Милано, където 11 населени места са поставени под карантина, а армията и полицията са мобилизирани да не допуснат влизане и излизане от тях. 18 души се намират в тежко състояние в болници. Двама италианци станаха първите европейци жертва на вируса. В неделя още една жена почина от усложненията в провинция Ломбардия.

В затворените градчета стотици граждани в медицински маски чакат на дълги опашки пред супермаркетите, за да се запасят с храна и вода докато трае карантината.

Всички учебни заведения и предприятия в индустриалния район Ломбардия ще бъдат затворени. Отменени са карнавалните празненства и спортните състезания, дори и футболни срещи от италианската Серия А.

Епископите в няколко диоцеза в Северна Италия дадоха инструкции съдовете, в които се държи светена вода, да бъдат изпразнени, а хапките за причастие да се поставят в ръцете на вярващите, а не в устата им, от свещениците по време на църковните служби. Препоръчва се въздържане от ръкуване или размяна на целувки между богомолците по време на ритуалите.

В София главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че резултатите от пробите за коронавирус на починалия в Банско в събота вечерта китайски гражданин, ще са готови в понеделник. По първоначални данни мъжът е починал от сърдечно заболяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG