Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия получи противоракетни системи от Русия въпреки заплахата от санкции от САЩ


Противоракетна система „Панцир С1“
Противоракетна система „Панцир С1“

Сърбия получи от Русия противоракетни комплекси „Панцир С1“. Президентът Александър Вучич съобщи за доставката в неделя вечерта, ден след като министерството на отбраната потвърди \ пристигането на първите две от общо шест установки. Белград е заплашен от американски санкции заради купуването на противоракетните системи от Русия.

Противоракетните комплекси бяха поръчани през октомври 2019 г. Те са предназначени за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

Вучич намекна, че инициативата за поръчване на комплексите „Панцир С1“ от Сърбия е дошла от руския президент Владимир Путин. „Купете „Панцир“, те показаха своята ефективност в Сирия“, е казал руският президент според Вучич.

Първите комплекси „Панцир С1“ бяха доставени от руски самолет Ан-124 над въздушното пространство на България още в събота. Полетът е бил разрешен от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи по-рано бТВ.

Доставката на шестте системи „Панцир С1“ беше осъществена по-малко от седмица след посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Белград. Там той приветства засиленото военно сътрудничество межди Москва и Белград.

През последните три години Сърбия купи от Русия пет хеликоптера Ми-17В-5, четири хеликоптера Ми-35М и 30 танка Т-72 и получи като дарение шест изтребителя МиГ-29. През октомври Сърбия проведе съвместни военни учения с Русия, в които за пръв път бяха използвани противоракетните системи С-400 и „Панцир С“ извън територията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG