Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК отпуска 232 млн. евро заради коронавируса, но засега не обмисля блокиране на пътувания


Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 232 млн. евро за противодействие на разпространението на коронавируса на територията на Европейския съюз (ЕС), но все още не обмислян вариантът за спиране на пътуванията в шенгенското пространство, предаде Ройтерс.

Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони.

Еврокомисарите по управлението на кризи и по здравеопазването Янез Ленарчич и Стела Кириакидис призоваха в понеделник ЕС да предприеме единни действия срещу заразата. Ленарчич настоя мерките, предприемани от страните членки, да почиват единствено на научни данни, както и те да бъдат съгласувани с останалите държави в ЕС.

По думите му евентуалното затваряне на шенгенското пространство е сред възможните сценарии, но все още не е на дневен ред. Еврокомисарят отбеляза още, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис
Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис

Колегата му Стела Кириакидис заяви, че Брюксел ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация, каквато според нея е разпространявана през последните дни.

"Ограниченията за пътуване в шенгенското пространство трябва да са пропорционални и координирани между страните в ЕС. Те трябва да са основани на научни доказателства", каза Кириакидис, добавяйки, че "за момента Световната здравна организация (СЗО) не е отправила препоръки за налагане на ограничения върху пътуванията или търговията".

Предстои мисия на СЗО да посети Италия във вторник, за да оцени ситуацията, след като през последните три дни в страната бяха регистрирани 152 случая на заразени с коронавируса, както и поне шест смъртни случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG