Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българско семейство е сред затворените в испански хотел заради коронавируса


Туристите в хотелския комплекс в Тенерифе, сред които е и тричленно българско семейство, са принудени да останат в стаите си
Туристите в хотелския комплекс в Тенерифе, сред които е и тричленно българско семейство, са принудени да останат в стаите си

Хотел на испанския остров Тенерифе е поставен под карантина, след като гост от Италия е бил диагностициран с коронавирус. В комплекса са настанени стотици туристи, на които е било наредено да останат по стаите си, докато медицинските лица извършат необходимите тестове.

Министерството на външните работи (МВнР) потвърди, че сред държаните в хотела е и тричленно българско семейство.

„Завеждащият консулската ни служба в Мадрид е в контакт с тричленно българско семейство, което се намира в хотела, и е готов да им окаже пълно съдействие при необходимост. Към момента няма данни за други български граждани в хотела“, заявяват от външно министерство пред БНТ. От ведомството информират още, че се очаква утре да станат известни резултатите от тестовете на италианския гражданин, след което испанските здравни власти ще решат какви мерки да предприемат, включително дали да поставят всички близо 1000 гости в комплекса под карантина.

Италианският турист е лекар, който е пристигнал от област Ломбардия, където италианските власти в момента се опитват да овладеят разпространението на коронавируса.

„Със съжаление ви информираме, че поради причини, свързани със здравеопазването, хотелът е затворен. Трябва да останете по стаите си до следващо нареждане от здравните власти“, се казва в бележка, която гостите на хотела са получили под вратите си, съобщи Би Би Си.

В същото време премиерът на Италия, която е най-тежко пострадалата от коронавируса европейска държава, Джузепе Конте заяви, че епидемията може да има тежки последици за икономиката на страната. От петък до днес броят на заразените на Апенините нарасна от 3 до 229 човека, а смъртните случаи са 7, предаде Ройтерс.

Италианските власти спряха достъпа до най-тежко засегнатите градове, бяха затворени училища, редица футболни срещи от местното първенство бяха отменени, а временно отложен е и карнавалът във Венеция.

Досега в Испания имаше потвърдени само два случая на заразени с новата болест, като и двамата бяха туристи – единият британец, а другият германец.

Южна Корея

В същото време Южна Корея съобщи за 60 нови случая на заразяване с новия вирус COVID-19. Така общият брой на инфектираните в страната е вече 893 души, а жертвите са 8, съобщи Франс Прес. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръча на американските граждани да избягват пътуванията до азиатската страна.

България

В понеделник на извънредно заседание на Съвета по сигурността премиерът Бойко Борисов призова връщащите се в България от рискови страни, в които има официално потвърдени случаи на заразени с коронавирус, да спазват 14-дневна карантина. Според експертите случаите в Италия налагат затягане на мерките по границите ни заради по-интензивните пътувания на хора между двете държави. Тази сутрин на летище София се проведе учение.

САЩ

Във връзка с борбата с коронавируса в САЩ президентът Доналд Тръмп отправи искане за допълнително финансиране от 2.5 млрд. долара, от които 1 млрд. да бъдат отделени за производството на ваксина.

Според председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси тези действия на президента са „абсолютно неадекватни“ и „много закъснели“

„Камарата бързо ще гласува силен, стратегически финансов пакет, който изцяло ще отговоря на размера и сериозността на тази здравна криза“, каза още Пелоси.

Китай

По данни на китайските власти броят на починалите на територията на страната е вече 2663 души, а общо заразените са 77 658. Само за последните 24 часа смъртните случаи са 71, а в неделя те бяха 150.

В епицентъра на заболяването – провинция Хубей, в понеделник са регистрирани 499 нови случая, а починалите са 68, повечето от които са от град Ухан, смятан за начална точка на разпространение на вируса.

За първи случаи на коронавируса съобщиха Кувейт, Бахрейн, Оман, Афганистан и Ирак. Всички от засегнатите в тези държави са били в Иран, където по официални данни смъртните случаи са 12, а броят на заразените – 61.

Световната здравна организация (СЗО) продължава да поддържа тезата, че развитието на болестта може да бъде пресечено и все още отказва да обяви случая за пандемия.

Извън Китай случаи на коронавируса са регистрирани на териториите на 29 държави.

Водещи самолетни компании като British Airways, Iberia, Air France, American Airlines и други, удължиха срока, в който няма да извършват редовни полети до Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG