Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов призова връщащите се от страни с коронавирус да спазват 14-дневна карантина


Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС заради ситуацията с коронавируса в Северна Италия
Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС заради ситуацията с коронавируса в Северна Италия

Хора, връщащи се в България от рискови страни, в които има официално потвърдени случаи на заразени с коронавирус, да спазват 14-дневна карантина, в рамките на която да остават по домовете си.

За това призова премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на правителствения Съвет по сигурността, свикан от него в понеделник заради кризисната ситуация в Северна Италия, където през последните три дни бяха регистрирани поне седем смъртни случая и над 220 заболели от COVID-19.

"Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази, както дисциплината – от това хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок", заяви в началото на заседанието Борисов.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев подчерта, че след разрастването на заразата в Северна Италия е важно да бъде засилен контролът и по сухопътните граници на страната ни.

"Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, включително и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната", посочи д-р Кунчев.

Той коментира пред медиите преди началото на заседанието на Съвета по сигурност, че хората, завръщащи се от рискови страни не подлежат на задължително изследване за наличие на коронавирус, ако не са проявили някакви признаци на заболяването.

"Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек", обясни главният държавен здравен инспектор.

Държавата сформира щаб, който ще бъде оглавен от ръководителя на ВМА ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски. В щаба влизат секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, представители на МВнР, здравното министерство. Във вторник ще се разиграе учение, на което властите ще представят как се реагира при откриване на коронавирус.

Междувременно БНР съобщи, че „България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари.

До момента в България са направени общо 30 изследвания за коронавирус, но резултатите от всички са отрицателни. В понеделник здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че туристът от китайски произход, починал през уикенда в Банско, също не е бил носител на COVID-19, а най-вероятната причина за смъртта му е инфаркт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG