Връзки за достъпност

Извънредни новини

Психиатричното отделение във ВМА ще бъде преоборудвано за болни от COVID-19


Медик мери температурата на преминаващ през ГКПП "Капитан Андреево". 60 000 души са проверени през последното денонощие
Медик мери температурата на преминаващ през ГКПП "Капитан Андреево". 60 000 души са проверени през последното денонощие

Психиатричното отделение във Военномедицинска академия (ВМА) ще бъде преоборудвано, при нужда, за поемане на болни от усложненията на коронавируса COVID-19. Това заяви началникът на болницата проф. Венцислав Мутафчийски, който е и ръководител на кризисния щаб, създаден от правителството за превенция на коронавируса.

Болни пациенти ще бъдат настанявани в отделни сгради от общите в болничните заведения. Засега готовност за такива в София има освен ВМА и Александровска болница и институтът „Пирогов“.

Няма потвърден случай в България

Мутафчийски заяви, че засега няма потвърден случай на заразяване с COVID-19 в България. Двайсет души, завърнали се от чужбина с леки симптоми, са под наблюдение в болници в различни градове. Във вторник вечер във ВМА – която е референтната болница за София, са постъпили още двама души, резултатите от тестовете, на които се очакват.

В Националния център по заразни и паразитни болест се очаква да пристигнат пробите от пациенти в Бургас и Сливен.Отхвърлени са съмненията за няколко пациенти от Сливен, Габрово, Русе и Пловдив.

През изминалото денонощие 60 хиляди пътници са преминали през границите на страната ни. Измерена е температурата им, а те са попълнили са формуляри с информация за контакти с рискови групи, увери още ген. Мутафчийски.

Втора грипна вълна

Нищо по-различно няма от отминалата грипна епидемия, подчерта лекарят и препоръча спазване на лична хигиена, прием на Витамин Д, ограничаване на контактите с други хора, носене на маски или шал.

Директорът на центъра за заразни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи за втора грипна вълна - с грип от щам „Б“, като се очаква увеличено епидемично разпространение през следващите дни.

Свикване на областни медицински съвети

По-късно в сряда областните управители трябва да свикат областните медицински съвети,за да обсъдят какви ресурси могат да отделят болниците за справяне с потенциална епидемия. При необходимост легла ще бъдат отделени и в частните болници, тъй като те също използват публични средства. Частните болници също ще бъдат приканени да дадат информация за евентуални легла, за да бъде направена карта при необходимост.

В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо те стават 10, каза още ген. Мутафчийски. В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус. Още няма доказателства за Румъния и за Сърбия.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в света броят на заразените е прехвърлил 81 хиляди. Починалите са над 2760. В Европа са регистрирани над 380 случая, със сто повече от вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG