Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде да не пътуваме, как да се пазим. Всичко най-важно за коронавируса на едно място


Разпространението на коронавируса в Италия доведе до извънредни мерки. Хората са допускани в супермаркети в малки групи, за да се намари контакта помежду им.
Разпространението на коронавируса в Италия доведе до извънредни мерки. Хората са допускани в супермаркети в малки групи, за да се намари контакта помежду им.

Новият щам на коронавирус, започнал разпространението си от китайския град Ухан в края на 2019 г., засегна и Европа като предизвика въвеждането на сериозни мерки в Италия. Десетки хиляди хора са блокирани, стотици отменят пътуванията си.

Тук на едно място събираме всичко най-важно, което е известно досега за разпространението на COVID-19 и за предпазните мерки, които можем да вземем.

Какво е COVID-19

Вирусът COVID-19 е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. За него се знае, че се предава от човек на човек. Макар точният механизъм да не е установен, наличните засега данни сочат, че вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период е между 2 и 12 дни. Има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице симптоми или преди те да се появят.

Самите симптоми наподобяват такива на грип и най-често са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Министерството на здравеопазването публикува въпроси и отговори за вируса.

Как да се пазим

На първо място властите съветват да не пътуваме в Китай и в засегнатите райони на Италия.

За да се предпазим от евентуално заразяване, експертите съветват да спазваме ежедневно висока лична хигиена. Това включва често миене на ръцете, избягване на видимо болни хора и публични места, на които има много хора, както и повишено внимание при готвене и консумиране на месо. Те не се различават от мерките, които трябва да се предприемат например при грипна епидемия.

Честото миене на ръцете с топла вода и сапун унищожава вирусите. То е особено важно след контакт с болни хора. Ако нямате възможност да измиете ръцете си със сапун, използвайте дезинфектант на алкохолна основа. Специалистите препоръчват да внимаваме да не докосваме очите, носа и устата си с немити ръце, защото именно по този начин болестотворни микроорганизми попадат в организма.

От Световната здравна организация (СЗО) подчертават, че обикновените хирургични маски не са ефективни за защита на здрави хора от заразяване. Те служат за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях. ​На сайта на Министерството на здравеопазването можете да прочетете съветите на СЗО за предпазване от заразяване на български език. А ​тук можете да намерите съвети как да се предпазите, ако все пак ви се налага да посетите засегнат район.

Къде има огнища на вируса

Епидемията от вируса COVID-19 тръгна от град Ухан в края на 2019 г. и се разпространи в други части на Китай. Към 25 февруари най-голяма част от регистрираните случаи на заразени е в Китай. Там са регистрирани и най-много смъртни случаи.

Огнища има и в Южна Корея, в Япония, където към момента те са по-малко, и в други държави в Източна Азия. Регистрирани случаи има в Австралия, Северна Америка, в Близкия Изток.

Най-голям брой заразени в Европа има в Италия. Там само в рамките на два дни броят на регистрираните случаи се увеличи от 3 до над 150 и продължава да расте. В Италия има и смъртни случаи. Най-засегнати са областите Ломбардия и Венето, но има потвърдени случаи на заразени с коронавируса в Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Алто Адидже и Лацио.

Властите в Италия взеха извънредни мерки. Над 10 града са под карантина и влизането в тях става само със специално разрешение. Затворени са училища, университети, музеи и заведения. Отменени са събития. Карнавалът във Венеция беше прекратен предсрочно.

Българското Министерство на външните работи (МВнР) препоръча пътувания до Северна Италия да се предприемат „само в краен случай“. По отношение на Китай министерството повиши степента на риск при пътуване до най-високото ниво 5: „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната“.

Властите не са издали предупреждения гражданите да избягват пътуване в други държави към 25 февруари. ​Тук можете да следите в реално време къде колко случаи на заразяване са потвърдени.

Какво се прави в България

В България съществува протокол за действие при евентуално откриване на заразен с коронавирус пациент. Съмнителните пациенти се изолират и се тестват. Болницата за лечение на инфекциозни и паразитни болести има готовност да приема пациенти със съмнения за зараза. Такава имат и други лечебни заведения с инфекциозни отделения.

Хората, завръщащи се от рискови страни, не подлежат на задължително изследване за наличие на коронавирус, ако не са проявили някакви признаци на заболяването, посочи по-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Тест за COVID-19 се прави по преценка на лекуващия лекар, а не по желание на пациента. Той се прави при наличие на симптоми.

В България също са отменени събития и е променено работното време на публични учреждения. Тук можете да видите кои.

Националният авиопревозвач „България Ер“ отмени полетите си от и до Милано до 27 март. Досега не е съобщено за други отменени полети между България и Италия.

XS
SM
MD
LG