Връзки за достъпност

Извънредни новини

Амал Аламудин, правозащитният адвокат до Джордж Клуни


Амал Клуни
Амал Клуни

След брака й с Джордж Клуни мечтите на милиони жени бяха разбити. Двамата се ожениха във Венеция през септември 2014 г., а сватбата им бе една от най-шумните през десетилетието. Амал Клуни обаче имаше своята биография още докато носеше моминското си име – Аламудин. Още преди брака й с холивудския актьор, тя бе известен правозащитен адвокат.

След това и особено след като двамата се сдобиха с близнаци през 2017 г., медиите не ѝ простиха и започнаха да акцентират най-вече на тоалетите, които носи на филмовите премиери. Амал прие цветовите ѝ предпочитания да бъдат коментирани, стига покрай тях да се говори и за каузите ѝ. А те са сериозни – свободата на медиите, правата на малцинствата, борбата със сексуалното насилие във военните зони. Ще я видите на всяко заседание на Общото събрание на ООН с редица от президенти и премиери, очакващи я за снимка и ръкуване.

Амал, която прие името на съпруга си, не се отказа от професионалните си занимания. Даже напротив, започна да използва известността холивудския актьор, за да привлича клиенти и най-вече каузи. И си отвори собствена адвокатска фирма в Лондон.

Най-новият й клиент пък е луксозната туристическа дестинация Малдивите. Това се случи след като в сряда правителството обяви, че я е наело да го представлява пред Висшия съд на ООН по предстоящото дело за рохингите - мюсюлманското малцинство в Мианмар. Малдивското правителство обяви в сряда, че ще се присъедини към иска на Гамбия за геноцид срущу рохингите от страна на властите в Мианмар. Гоненията, организирани от военните с мълчаливото съгласие на носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чи, която е начело на мианмарското правителстсво, прокудиха над 740 хиляди души от домовете им от 2017 г. насам.

Международният съд в Хага разпореди през януари на Мианмар да вземе спешни мерки за прекратяване на гоненията, което е първа стъпка пред започването на процес, който ще отнеме години.

Наемането на Клуни от Малдивите не е изненада, след като през 2015 г. тя поема защитата на първия демократично избран президент Мохамед Нашиид. Той е осъден на 13 години затвор от политическите си конкуренти, което вкарва страната в необичайна за туристическа дестинация политическа криза. Само дни преди началото на процеса местният адвокат на Нашид е намушкан с нож, но Амал не се стряска и пристига за делото в столицата Мале. Списание „Икономист“ пише тогава, че привличането на г-жа Клуни е популяризирало случая и е помогнало да бъде убеден тогавашният британски Дейвид Камерън да подкрепи демокрацията в островната държава.

Амал няма да има нужда тепърва да навлиза в проблема на рохингите в бившата Бирма, след като през 2018 г. пое защитата на двама журналисти от агенция Ройтерс, задържани в Мианмар за публикуване на информация за гоненията. През май 2019 г. двамата журналисти – Ва Лон и Куав Со О, които престояха в местен затвор над 500 дни, бяха освободени.

Докато делото в Найпидо беше в разгара си британското правителство назначи Амал Клуни за свой специален пратеник за медийната свобода към външното си министерство.

42-годишната адвокатка има права за практиката си и в САЩ, и в Обединеното кралство. Тя завършва юриспруденция в Университета в Ню Йорк, а впоследствие се дипломира с отличие и от Оксфорд. Пристига в Обединеното кралство, когато е на две години – заедно със семейството си. Фамилията бяга от гражданската война в родния си Ливан.

Родителите на Амал Аламудин са достатъчно състоятелни, за да осигурят частно образование. След това тя записва Оксфорд и там успява да спечели стипендии и в крайна сметка завършва с отличие. Първата ѝ работа е в една от големите юридически кантори в Ню Йорк, която работи по прочутите дела за фалитите на енергийния гигант „Енрон“ и на счетоводната фирма „Артур Андерсен“. След това стажува в Международния съд в Хага, където работи за руския съдия Владен Верещайн и за египетския член на съда Набил Елараби. По-късно е назначена в офиса на прокурора на ООН по специалните трибунали за Ливан и за бивша Югославия.

След шест години в Хага, където си създава връзки в средите на специалистите по международно наказателно право, през 2010 г. тя се връща в Лондон, където поема първите си прочути клиенти, сред които Джулиан Асанж и бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко. Шумните процеси привличат вниманието на генералния секретар на ООН Кофи Анан, който я назначава за свой съветник. Двамата продължават да работят заедно и след края на мандата на Анан, когато той е назначен за специален пратеник на ООН за Сирия, а тя е негов старши съветник.

Към средата на десетилетието Амал Аламудин вече е направила име, което ѝ дава възможност да чете лекции по права на човека и по международно право в престижни университети в Лондон, в САЩ и в Хагската академия по международно право.

Тъкмо работата в ООН привлича Армения да я наеме за признаването на арменския геноцид от 1915 г., както и по делото срещу бившата президентка на Филипините Глория Аройо за нарушаване на човешки права. Амал Клуни работи за Гърция по искането ѝ за връщането на прочутите антични мраморни фризове от Партенона, които се намират в Британския музей. Сложният случай още не е разрешен, но наскоро Европейският съюз даде да се разбере, че спорът ще бъде част от преговорите между Брюксел и вече бившия член на ЕС – Великобритания за бъдещите им отношения след Брекзит.

Амал има какво да какво да покаже и в отстояването на свободата на изразяване. През 2017 г. тя обедини усилия с носителката на Нобелова награда за мир Надя Мурад, за да популяризира нейната съдба на жертва на „Ислямска държава“ и така да привлече внимание към отвличането и изнасилването на жени от джихадистите в Северен Ирак. Двете говориха пред Общото събрание на ООН, след което световната организация излезе с резолюция за разследване на „Ислямска държава“ и за събирането на доказателства за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. По повод работата на юристката срещу „Ислямска държава“ Джордж Клуни сподели пред медиите, че семейството е трябвало да подсили охраната си предвид рисковете за живота на Амал, които той определи като „реални“.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG