Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Все пак го имаше". Борис Немцов и магията на свободния човек


Борис Немцов
Борис Немцов

През 1988 година, три години преди разпадането на Съветския съюз, жителите на град Горки (след 1990 г. - отново Нижни Новгород) се събират на централния площад, за да протестират срещу плановете за събаряне на части от историческия център заради разширяване на метрото. Те опъват палатки и остават три седмици, докато градските власти не обещават да не събарят нищо.

Тогава 28-годишният изследовател в местния физически институт Борис Немцов обикаля сред хората и събира подписи срещу друг спорен проект - изграждането на ядрена централа в Горки. Само две години по-рано е избухнала централата в Чернобил. Това е първият досег на Немцов с политиката.

Следва четвърт век, в който Немцов извървява пътя от млад физик до най-големия политически противник на президента на Русия Владимир Путин. До 27 февруари 2015 г., когато е застрелян на Големия мост на Москва река, само на метри от Кремъл.

"Млад, усмихнат, къдрокос"

В Нижни Новгород хората го помнят като политически гений, работил за свободна пазарна икономика и демокрация за всички в Русия. Помнят го и като губернатора, който превръща града от секретен център за разработка на оръжия за масово поразяване в "лаборатория за икономически реформи".

Станислав Дмитриевски
Станислав Дмитриевски

Сред протестиращите на площада е и Станислав Дмитриевски, тогава 22-годишен активист за демокрация. Той си спомня, че е останал удивен от контраста между младия, усмихнат, къдрокос учен и застарелите бюрократи с безизразни лица.

"Той олицетворяваше цялото поколение от млади демократи, които дойдоха на власт. С всичките им недостатъци и разочарования", коментира пред Радио Свободна Европа Дмитриевски, който и днес е активист на опозицията. "Но с всичките си плюсове и минуси, него все пак го имаше".

На 27 февруари се навършват пет години от убийството на Немцов. Онази вечер той пресича моста заедно с приятелката си. Това престъпление стряска страната и изпраща смразяващ сигнал към гражданското общество. Дава и повод на много хора да разсъждават за това каква ли би била страната им, ако звездната политическа кариера на Немцов от 1990-те беше продължила. И ако на власт бяха дошли хората като него, вместо Владимир Путин и приятелите му от службите за сигурност.

Това е бил напълно реалистичен сценарий.

През лятото на 1994 г. президентът Борис Елцин играе пред публика тенис с Борис Немцов в Нижни Новгород. Пред журналисти Елцин казва, че назначеният от него губернатор е "израснал толкова много, че става и за президент".

В продължение на години Немцов е сред коментираните имена за наследник на Елцин.

Борис Немцов като първи вицепремиер се среща с Борис Елцин в Сочи през 1997 г.
Борис Немцов като първи вицепремиер се среща с Борис Елцин в Сочи през 1997 г.

Не става така. Преди смъртта си Немцов е един от най-изявените опозиционни политици и критици на Путин - човекът, когото в края на краищата Елцин посочва за свой наследник. Убийството е извършено в момент, когато Русия се намесва в Украйна и анексира Крим, а Немцов е трън в петите на Кремъл.

През 2017 г. петима чеченци са осъдени за убийството на Немцов, но негови роднини подозират, че куршумите са поръчани от по-високо. Те се съмняват, че е възможно истинско разследване, защото то може да стигне до близкия до Кремъл Рамзан Кадиров.

"За пример на цяла Русия"

Стимулиран от успеха си в кампанията срещу проекта за ядрена централа, през 1990 г. Немцов се кандидатира за Върховния съвет, парламента на Русия. Той побеждава 12 други кандидати - всичките комунисти, и печели място като представител на Горки.

През 1991 г. Елцин го назначава за губернатор на региона. Това са последните седмици на Съветския съюз, а Русия я очаква неясен преход от централизирана планова икономика към свободен пазар. Заради стратегическото си значение за ядрената индустрия, град Горки е затворен за чужденци в продължение на десетилетия.

Но все пак, заради статута му на академичен център, в Горки са допускани представители на някои научни издания от Запада. Когато Немцов поема управлението на региона, групи от Американската агенция за международно развитие и Световната банка започват да посещават града. Те помагат на екипа му в разпродажбата на държавната земя и предприятия на частни стопани. Немцов се обгражда с експерти от Великобритания, САЩ, както и бивши съветски републики, които вече успешно са започнали реформите. За две години са приватизирани всички магазини, кафенета и ресторанти в петия по големина град в Русия.

"Той имаше идея да превърне Нижни Новгород в опитен регион - за поземлената реформа, за приватизацията, за еврооблигации", спомня си Нина Зверева, една от най-известните журналистки в града, която по-късно е част от екипа на Немцов. "Идеята беше нашият град да се превърне за пример на цяла Русия".

Реформите на Немцов водят до икономически растеж, който се забелязва от западната преса. Британската премиерка Маргарет Тачър посещава града през 1993 г.

"Видях магията на свободния човек, който се смее, казва каквото мисли и не седи, не се облича и не говори като останалите", казва Зверева.

През 1997 г. Немцов напуска Нижни Новгород и заминава за Москва, за да поеме поста на първи заместник министър-председател.

"Той надрасна Нижни и отиде в Москва известен и харесван, като протеже на Елцин. Но така обиди много хора, които бяха гласували за него тук", казва Зверева.

"Очевидно е, че ще има политически искания"

По време на руската финансова криза през август 1998 г. Немцов губи своя пост. Когато Путин идва на власт и започва да преразглежда много от демократичните реформи на предишното управление, Немцов отказва да бъде част от новата власт. Много хора от екипа му обаче се примиряват.

Днес Дмитриевски продължава своята опозиционна дейност и работи заедно с правозащитни организации като "Мемориал". Той координира и ежегодния марш в памет на Немцов по улиците на Нижни Новгород.

В последните години властите забраняват шествието, защото има и политически лозунги. Дмитриевски винаги е призовавал хората да излизат, независимо дали има разрешение или не.

"Едно шествие трябва да бъде политическо. Можем да почетем някого по домовете си, можем да се молим за него в църквата. Но ако излезеш на улицата, ти поставяш политически искания", обяснява Дмитриевски.

Жана Немцова: Моето основно искане е истинско разследване
Жана Немцова: Моето основно искане е истинско разследване

Дъщерята на Немцов Жана Немцова планира да участва в шествието в памет на баща й на 29 февруари в Москва.

"Разбира се, че хората не са безразлични. Те споделят политическите възгледи на баща ми", коментира тя пред Радио Свободна Европа по телефона от Германия. "Очевидно е, че ще има политически искания на шествието".

"Моето основно искане е истинско разследване. Това не е политическо искане. Искам справедливост за моя баща".

Дмитриевски определя убийството на Немцов като окончателния предсмъртен стон на една определена визия за бъдещето на Русия.

Паметната плоча на стената на блока, в който е живял Немцов
Паметната плоча на стената на блока, в който е живял Немцов

"Каква му беше грешката, неговата и на неговото поколение? Те бяха фокусирани върху икономическите проблеми. И мислеха, че независимата съдебна система, синдикатите, честните полицаи, благоденствието, свободните медии, гражданското общество - всичко това ще израсне от само себе си", казва Дмитриевски.

"Никой не разбираше, че демокрацията е постоянно усилие. Това беше нашата наивност".

На 27 февруари в Нижни Новгород е организирано официално честване на Немцов с поставяне на цветя пред портрета му, който е поставен пред залата на градския съвет.

Малко след убийството се появяват планове за отваряне на музей на Немцов, но след 2016 г. властите спират да говорят за това. Днес на стената на жилищния блок, в който Немцов е живял, има паметна плоча.

"В тази сграда живя Борис Немцов. Губернатор на Нижеградска област, 1991 - 1997 г."

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG