Връзки за достъпност

Извънредни новини

Създаден от ЦРУ, подсилван с 5G и лекуван с витамин Ц. Фалшивите новини за коронавируса


В социалните мрежи се разпространяват хиляди фалшиви новини и конспиративни теории относно коронавируса
В социалните мрежи се разпространяват хиляди фалшиви новини и конспиративни теории относно коронавируса

За поредна седмица водеща тема в световните медии продължава да бъде епидемията от новия щам на коронавирус, започнала от китайския град Ухан. Новини за разпространението на заболяването, начините, по които хората могат да се предпазят и дестинациите, до които не се препоръчва да се пътува, оглавяват търсенията в интернет, а споделянията на информация по случая са милиони.

Макар че все още има много неясноти около възникването и предаването на вируса, информационният поток и социалните мрежи се срещат множество конспиративни теории и фалшиви новини. Между тях има и шеговити постове, които обаче се споделят напълно сериозно от други потребители.

Проблемът с дезинформацията стана толкова сериозен, че Световната здравна организация (СЗО) определи ситуацията като „инфодемия“ – епидемия от фалшива информация. По този повод в средата на февруари представители на организацията посетиха Силициевата долина и се срещнаха с хора от най-големите технологични и информационни компании като Facebook, Google, Apple, Airbnb, Lyft, Uber и други.

Коронавирусът като оръжие на ЦРУ

Една от най-популярните теории е свързана с това, че причина за епидемията от коронавирус са действия на американското ЦРУ. Редица руски издания подхващат темата, коментирайки, че коронавирусът се е появил в Ухан точно по време на разгара на икономическата война между САЩ и Китай, като с това Вашингтон цели да дестабилизира икономиката на азиатската страна.

Някои издания не свързват пряко ЦРУ с изобретяването и разпространението на коронавируса, но подчертават, че новият щам е бил специално разработен в американски лаборатории като биологично оръжие срещу китайския народ. Подобни версии са разпространявани и от български медии, някои от които обясняват публикацията като „даване на всички гледни точки“.

Заради широкия обхват на тази кампания за дезинформация от Държавния департамент на САЩ излязоха с официална позиция, че атаките идват от Русия, която цели да всява хаос.

„Целта на Русия е да всее раздор и да подкопае доверието в американските институции и съюзниците ни отвътре, включително и чрез прикрити и принуждаващи към зловредни действия кампании“ заяви Филип Рийкър, действащият помощник-държавен секретар за Европа и Евразия.

Той сравни ситуацията с тази от 80-те години, когато публикация в индийски вестник предизвиква глобална кампания, целяща да обвини САЩ в създаването и разпространението на вируса ХИВ. Разликата с настоящето е в скоростта на разпространението и обхвата на дезинформациите заради интернет и социалните мрежи.

Според наличната досега официална информация за възникването на вируса COVID-19 има животински произход. За огнище на заразата се смята животинският пазар в Ухан.

5G, което отслабва имунитета

Друга от водещите лъжливи теории е свързана с влиянието на 5G технологията, за която се твърди, че излъчва такова количество радиация, че отслабва човешката имунна система и тя става податлива на новия вирус. Като доказателство се посочва, че Китай е световен лидер по използване на 5G. Правят се сравнения с това, че в Европа, където използването на 5G е още в зародиша си, случаите на заразени и починали е много по-малък, отколкото в азиатската страна.

Подобни постове се разпространяват и от потребители в България. Включително под формата на шега, според която COVID-19 се разпространява през 5G и би могъл да зарази всеки човек през телефона му. За 24 часа тази история имаше стотици споделяния във Фейсбук.

Всъщност, въпреки че от СЗО все още не са обявили официално предполагаемия механизъм за разпространение на заболяването, всички налични до момента данни сочат, че болестта се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Лекувайте се с витамин Ц

Една от причините за посещението на представители на СЗО в Силициевата долина бе появата на книги за коронавируса и съвети как хората могат да се лекуват в редица онлайн книжарници.

Такъв е случаят и с Amazon, която е сред най-големите глобални платформи за онлайн продажби. За СЗО е сериозен проблем това, че при използване на термина „coronavirus“ в търсачката се появяват резултати за книги, които по мнението на организацията „не стъпват на никакви научни данни“.

При търсенето излизат и предложения за закупуване на имуностимуланти, базирани на витамин Ц, както и опции за различни маски за лице. Към момента обаче не е установен медикамент, който доказано да лекува заболяването от COVID-19.

Според наличните официални данни пък медицинските маски не са ефективен способ за предпазване на здравите хора. Те са препоръчват за вече заразените с щама, както и за здравните работници, които са лекували заболели с вируса пациенти.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG