Връзки за достъпност

Извънредни новини

Летище София приема в отделен коридор пътниците от Италия


В сряда на летището в София беше направено учение за действие при рязко увеличаване на разпространенето на заразата от коронавирус
В сряда на летището в София беше направено учение за действие при рязко увеличаване на разпространенето на заразата от коронавирус

Пристигащите от Италия пътници на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището. Това съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев в четвъртък.

От Италия – най-силно засегнатата от короновируса COVID-19 европейска държава, всяка седмица има 34 полета. Повечето кацат на Терминал 1 и затова там организацията ще бъде променена.

Стюардесите ще раздават на борда анкетните карти, които се попълват при връщане от рискови държави, за да могат да бъдат проследени контактите на пристигащите, ако се окаже, че те са вирусоносители или развият заболяването. Властите започнат да тестват и нова система за онлайн попълване на формуляра, като за това ще се издава QR код, който ще се показва на летището. Събраната информация ще се предава на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари за последващ контрол.

Кунчев съобщи, че лични предпазни средства са осигурени за екипите, работещи по границите и за спешните центрове, които трябва да транспортират болни пациенти, както и за служителите на гранична полиция. Личните лекари обаче трябва сами да се снабдят с облекло и маски.

„Те са самостоятелни юридически лица. Сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар“, беше категоричен Ангел Кунчев.

Потвърдени случаи в България няма

Главният здравен инспектор заяви, че е въпрос на време коронавирусът да се установи в България, тъй като в почти всички съседни държави вече са потвърдени случаи на заразяване.

„Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите“, предупреди Кунчев.

Според него сега е най-важно е „да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.“.

Към момента няма потвърждение за носители на коронавируса в България.14 души с грипободобни симтоми са приети за последното денонощие във Военно-медицинска академия. Всички те са с история на пътуване, съобщи ръководителят на кризисния щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски. Очакват се резултатите от взетите от тях проби.

Карантината да се поделя между работодателя и НОИ

Междувременно премирът Бойко Борисов изрази пред Народното събрание опасения, че доброволната карантина за коронавируса може да доведе до източване на Националния осигурителен институт заради големия брой искания за изплащане на болнични. Затова той ще предложи първите три дни от карантината да са за сметка на работодателите, а останалите ще се изплащат от бюджета на здравната каса.

„Искам да ви предупредя, че при една разрастваща се епидемия, а това няма да се размине, това, че днес още няма – виждате всички съседни страни, Европа, ако нараснат на 50, 100, 200 хиляди, които да си седят в къщи и да им се поемат болничните листове от държавата, НОИ ще се изпразни. Видяхте, САЩ считат, че 2,5 милиарда на президента Тръмп са му малко", заяви Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG