Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 150 км пътища ще бъдат освободени от винетни такси


Пътища с обща дължина 155 километра ще бъдат освободени от винетни такси. Това съобщи в четвъртък в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов. Той беше извикан в парламента след настояване на всички парламентарни групи, без тази на ГЕРБ, за да отговаря на въпроси за въвеждането на тол системата и винетната система.

115 километра от безплатните 150 са край София, а други 40 км са край Варна. По думите на Борисов с още 12 общини се водят преговори и там също ще има извадени пътища от обхвата на платените шосета. Тук може да си припомните какъв е проблемът с винетките и как се стигна до него.

По кои пътища ще се пътува без винетка:

София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала „Струма“ при пътния възел за Мало Бучино.

В отсечките около Варна, за които няма да е необходима винетка, попадат: участък от АМ „Хемус“ до пътен възел „Летище“; участък от пътя Варна - Русе до отбивката за пречиствателната станция Варна; два участъка от пътя Бургас - Варна - Дуранкулак между обръщана след отбивката за пречиствателна станция „Златни пясъци“, к.к. Златни пясъци, к.к. Св. Св. Константин и Елена и Варна и между кв. „Аспарухово“ и разклона за местността „Кантара“; участък от третокласния път Оброчище - Кичево от Варна до разклона за CO „Добрева чешма“; участък от третокласния път Девня - Варна от Варна до с. Казашко; и участък от третокласния път Провадия - Дългопол от Варна до с. Константиново.

Въпреки че беше извикан да даде отговори на определени въпроси за фирмите, които партнират на агенция "Пътна инфраструктура" за тол системата, министър-председателят не даде отговор на поставените питания. Народните представители от БСП попитаха как са избрани фирмите, дали не налагат монопол, не е ли било по-добре таксите да се събират от държавата и доколко е редно частни дружества да имат достъп до всички данни за транспорта в страната. Поставените въпроси останаха без отговор, а Борисов престоя в НС по-малко от 30 минути.

До ситуацията се стигна след като жителите на селата около София, приобщени като квартали, обявиха, че ще протестират след първите глоби, наложени заради липса на винети. Отказа се, че макар и да са жители на столицата, те трябва да имат винетки, за да стигнат до центъра на града.

Безплатни устройства за превозвачите

Превозвачите заплашиха, че не могат да изпълнят критериите и че ще спрат работа в неделя, ако исканията им не бъдат изпълнени. Те обясняват, че има сериозни проблеми в двете фирми, които доставят бордовите устройства, които ще отчитат изминатото разстояние. Двете компании не предлагат закупуване на машините, а само наемането им, и то за срок от две години. Това оскъпява услугата и води до липса на гъвкавост и възможности за бизнеса.

Регионалният министър Петя Аврамова съобщи в парламента, че Борисов е наредил използването на бордовите устройства и GPS тракерите да бъде безплатно. Разходите за поддръжката да бъдат за сметка на комисионната, която доставчиците на услугата ще получат от правителството. Аврамова увери, че преговори за това ще бъдат проведени, а дотогава тя призова превозвачите да използват маршрутните карти за отчитане на изминатото разстояние, които са безплатни.

Ние направихме отстъпки за обхвата на тол системата и за тарифите, сега нека и превозвачите да положат малко повече усилия, каза министърката в парламента.

Не са ясни още много детайли, липсват и достатъчно устройства. В сряда вечерта на извънредно заседание на МС Борисов еднолично заяви, че системата ще тръгне от 1 март, но превозвачи и тирове няма да се глобяват до 27 март. Дотогава трябва да се изчистят въпросите.

"Трудно се въвеждат нещата. Аз не помня нито една реформа на БСП за 100 години управление", каза в парламента министър-председателят.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се обърна към него с думите: "Господин Борисов, вие унищожихте правовата държава! Вместо да отменяте това, което имате право, вие отменяте това, което нямате право! Пращате глашатаи по мегданите, които да обясняват на хората, че няма да се изпълнява законът!" Държавата се отказа от контрола и го преотдаде на частни фирми, но така се отказа и от повече приходи в бюджета. Частните фирми ще получат 32 млн. лв. и ще държат цялата информация за движението на стоки и услуги, допълни тя.

В крайна сметка 30-минутния престой в парламента на премиера завърши с политически изводи. Според БСП "тол системата е един огромен фарс", а според ГЕРБ социалистите не са искали да бъдат осведомени гражданите, а да се създаде напрежение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG