Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защо ние да сме лошите". Депутатите и искането на Гешев за промени в конституцията


Главният прокурор Иван Гешев

Нито една от основните партии в Народното събрание не иска конституционни промени, които да премахнат давността за наказателното преследване на приватизацията. Но всички ще се ангажират с подобни текстове, след като главният прокурор Иван Гешев призова за такива. Това показва проучване на Свободна Европа сред парламентарните групи.

И ГЕРБ, и БСП, и ДПС осъзнават, че подобна идея е невъзможна, но същевременно се страхуват "да не изглеждат недостатъчно загрижени" в очите на главния прокурор. Засега парламентарните групи не коментират официално какво възнамеряват да правят.

От ГЕРБ съобщиха официално пред Свободна Европа единствено, че "партията обмисля консултации с останалите формации в парламента по темата, но нито има готови текстове, нито подобни консултации са насрочени".

"Сондираме мнение - това е най-точният отговор на въпроса какво правим с приватизацията", обясниха от ГЕРБ.

"Да не си правят вятър на устата"

Причината парламентарните партии да разсъждават върху конститруционни промени, които да направят възможно наказателното преследване на приватизационни сделки без давност, е инициативата на главния прокурор Иван Гешев от преди две седмици – ДАНС да направи преглед на раздържавяването.

Гешев обяви това въпреки че давността на евентуални подобни престъпления е изтекла. Неговата говорителка Сийка Милева обясни, че прокуратурата е наясно, че давността е изтекла, но това не пречи да обявява какво е открила. Впоследствие Гешев препоръча "политиците да не си правят вятър на устата, а да се хванат в ръце и, след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в конституцията, за да има справедливост".

Резултатът

От миналата седмица неофициално в парламента се обсъжда възможно ли е да бъдат направени подобни промени. Представители и на трите основни партии споделят, че близки до тях юристи определят подобно начинание като несериозно. "И въпреки че е ясно, че няма как да променяме конституцията и да правим законодателство с обратно действие, поне ние не бихме рискували да го кажем официално, защото масовото мнение сред хората е, че това е възможно. Защо да ставаме ние лошите?", каза депутат от ГЕРБ, който не пожела името му да се цитира.

Ситуацията в БСП е сходна. Отделни представители на левицата дори твърдят, че "това е безумие". Официална партийна позиция обаче няма. Наглрасата на "Позитано" 20 обаче е, че ако се стигне до внасяне на промени в конституцията, те ще трябва да ги подпишат заедно с ГЕРБ.

"Ако не го сторим веднага, ще ни заподозрят, че правим това, за да попречим Корнелия Нинова да бъде разследвана за "Техноимпекс". Ето затова, ако се стигне до там, ще подпишем по политически причини, но се надяваме изобщо да не се стига до подобен сценарий", разясни народен представител от БСП.

Досега в парламентарната група не е постъпвало никакво предложение в тази посока - нито конкретно, нито за разговор по темата, съобщи Крум Зарков, който отговаря за законодателната дейност на БСП. "Трудно ми е да си представя какво точно може да постъпи, но ако изпратят нещо, ще го обсъдим", добави той.

От ДПС пък са лаконични. "Подобно решение би било пълен популизъм, но ако всички партии решат да го подписват, ние няма да се цепим и да изглеждаме лошите – пак ДПС да е виновно. Ние в приватизация не сме участвали, нека останалите се оправят", коментира представител на ДПС.

"Обединени патриоти" и Воля не биха се противопоставили на идеята за конституционни промени, установи проверката на Свободна Европа.

Идеята от преди две години

Идеята за "разследване на приватизацията" съвсем не се появява за първи път. Последно в края на 2017 г. ГЕРБ изготви проект за промени в конституцията, които предвиждаха да отпадне давността за разследване на приватизационните сделки. Проектът бе мотивиран от цялостна проверка на приватизацията, извършена от ДАНС по разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

ГЕРБ и ДПС първо застанаха официално зад идеята, но така и не придвижиха текстовете, които бяха написани от Данаил Кирилов, който тогава беше председател на правната комисия в парламента. Тогава и БСП се обяви за "проверка на прехода", включително на престъпните групировки, но накрая пленумът на БСП обяви, че това би било "заблуда на хората".

Според информация на "Медиапул" от тази седмица ГЕРБ обмисля да внесе отново проекта за промени от 2017 година.

"Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 г. - 2019 г.", гласи поправката, написана тогава. В заключителните разпоредби се указваше, че делата, които са прекратени поради изтекла давност, се възобновяват с влизането в сила на конституционните промени.

Ако подобни промени бъдат приети, българското право ще приравни приватизацията до престъпленията срещу мира и човечеството.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG