Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев: Ако трябва, политиците да променят Конституцията, за да има възмездие


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

„Вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо, за мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани.“ Това заяви в четвъртък главният прокурор Иван Гешев по време на проверка в ТЕЦ „Бобов дол“, на която присъстваха още вътрешният министър Младен Маринов и екоминистърът Емил Димитров.

Изказването на Гешев дойде по повод назначената от него проверка на всички приватизационни сделки в последните 30 години. Тя бе приветствана от управляващата коалиция, която дори заяви, че е в готовност да подкрепи и евентуални законови поправки за отпадане на давността на престъпленията, свързани с приватизационни сделки.

Както Свободна Европа вече писа, премиерът Бойко Борисов още през 2017 г. прати на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров доклад на ДАНС, свързан с периода от приватизационните сделки. По темата от най-високото място в прокуратурата има подобна активност още от времето на Никола Филчев.

През 2017 г. ГЕРБ дори предложи конституционни промени, които да премахнат давността за престъпления при приватизационни сделки в периода 1992-2017. Тогава идеята беше подкрепена от ДПС и беше представена лично от тогавашния председател на правната комисия в парламента и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов, но впоследствие управляващите така и не я реализираха.

По повод назначената проверка няколко анализатори коментираха пред Свободна Европа, че акцията на прокуратурата и ДАНС е слабо вероятно да има юридически успех, но тя ще се хареса на обществото.

В Бобов дол главният прокурор каза също, че проверката на местния ТЕЦ е свързана с „голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората“. Той обяви, че са налични данни, според които се горят материали, които не са пригодени за този тип дейност.

„По-лесно е да караш "Майбах", да имаш яхти, отколкото да вкараш средствата в привеждането на инсталациите на ТЕЦ-а в необходимите норми. Ще се прави проверка какво се гори, ако трябва няколко пъти на вечер“, каза Гешев, като добави, че ще бъдат направени проверки още и на ТЕЦ-овете „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“, които заедно с „Бобов дол“ са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

По-рано през деня Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Неин обект са именно свързаните с Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG