Връзки за достъпност

Извънредни новини

Акционерите в CME се съгласиха Петр Келнер да купи компанията зад бТВ


Акционерите на Central European Media Enterprises (CME) – компанията собственик на бТВ и други медии в Източна Европа - одобриха сделката за продажба на акциите на компанията на чешката инвестиционна група PPF на Петр Келнер, съобщи Ройтерс.

Решението е взето на среща на акционерите, най-големият от които е американският телеком гигант AT&T, часове след като сенаторът републиканец Марко Рубио поиска администрацията във Вашингтон да провери дали продажбата на СМЕ не застрашава националната сигурност на САЩ.

Според Рубио предстоящата сделка "подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай". Той твърди, че зад PPF стоят китайското правителство и китайската комунистическата партия.

Приблизително една трета от печалбите на групата PPF идва от дъщерната ѝ компания за потребителски кредити Home Credit в Китай, пише сенатор Рубио. Той добавя, че в Сърбия телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с "Хуауей" за разработване на 5G мрежи, а в Чехия мобилният оператор на групата на Келнер работи с оборудване на китайската компания, която има ограничения за работа в САЩ заради опасения, че застрашава националната сигурост.

От PPF заявиха, че сенаторът се позовава на "фалшива информация", получена от чешки политици и че не приемат начина, по който в писмото се характеризира CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от "Хуауей", те са наследени при покупката на "Теленор" (2018 г.) се казва още в позицията на групата.

Предварителното споразумение между акционерите в CME и PPF за 2.1 млрд. долара е от края на октомври 2019 г. За да бъде финализирана сделката, трябва да се произнесат Европейската комисия и националните регулатори в страните, където ще има промяна на собственост - Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения.

Ако сделката бъде финализирана, фондът на Келнер ще получи 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа. Част от тях са българските бТВ, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG