Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словашката антикорупционна опозиция печели изборите в страната


Лидерът на „Обикновени хора и независими личности“ (OLANO) Игор Матович
Лидерът на „Обикновени хора и независими личности“ (OLANO) Игор Матович

Словашката опозиционна партия „Обикновени хора и независими личности“ (OLANO) печели парламентарните избори в страната, съобщават световните агенции.

Политическото движение, което е фокусирано в борбата с корупцията, събира близо 25 % от гласовете на избирателите. На второ място остава доминиращата в последните повече от десет години партия „Смер“ на премиера Петър Пелегрини, която получава 18.3 % подкрепа.

„Приемаме този резултат като молба от хората, които искат да прочистят Словакия. Те искат да направят Словакия държава на справедливостта, в която законите се прилагат към всеки, без значение дали е богат или беден“, заяви лидерът на OLANO Игор Матович. Той добави, че ще се обърне към дясноцентристката „Свобода и солидарност“, консервативната „За хората“ оглавявана от бившия президент Андрей Киска и евроскептиците от „Ние сме семейство“, за сформиране на парламентарно мнозинство и управление.

Бившият собственик на регионални вестници и депутат от 2010 г. Матович се определя като социален консерватор и икономически либерал. В Европейския парламент ОЛАНО принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП).

От своя страна премиерът Пелегрини прие поражението и дори намекна, че управлението в 12 от последните 14 години може да бъде променено.

„Вероятното напускане на властта от страна на партията ни не е такава изненада“, каза още Пелегрини.

Това е най-лошият резултат за Смер от 2002 г. насам. Досегашните им коалиционни партньори от националистите и партията на унгарското малцинство не успяха да преминат бариерата за влизане в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG