Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради по-ниски доходи разпространението на интернет в света се забавя


България се намира на 31-во място по достъпност до интернет, което е спад с 5 места в сравенение с 2019 г.

След години на растеж в свързаността, както и навлизането в ерата на 5 G, страните, в които населението има високи доходи, се доближават до пълен достъп на хората до интернет. В държавите, в които доходите са по-ниски обаче, растежът на свързаността постепенно се забавя, което ще наложи търсене на нови иновации и полагане на допълнителни усилия от страна на всички заинтересовани по въпроса страни. Това се казва в доклада на изданието Икономист, свързан с Индекса за достъп до интернет, който се издава за четвърта поредна година и включва данни за общо 100 държави в света.

Резултатите от индекса за 2020 г. показват забавяне на растежа на разпространение в страните със среден до нисък доход на населението. Според изследователите тази информация, както и фактът, че близо половината от световното население има връзка с интернет, показва, че достигането на технологията до другата половина от човечеството ще е много трудна за осъществяване задача.

Изследването отчита фактори като налични мрежи, цена, възможност за използване, както и 57 други индикатора, чрез които се дава оценка на средата.

Притеснителен според доклада е и фактът, че най-голямото изоставане в държавите с ниски доходи заплашва да създаде „дигитално разделение“ в обществата, в които масовият достъп е най-необходим.

Изследването показва, че въпреки увеличеното недоверие към онлайн информацията, участвалите в него все пак са се съгласили с твърдението, че интернет е увеличил възможностите им за финансова независимост.

България се намира на 31-во място по достъпност до интернет, което е спад с 5 места в сравенение с 2019 г. Страната ни е на трето място сред държавите, които са поставени в категорията „висок-среден“ доход на населението. В тази група попадат още Румъния, Русия, Бразилия и Китай.

На първо място по достъпност до интернет е Швеция, следвана от Нова Зеландия, САЩ и Австралия. Тези държави са причислени и към категорията „висок доход“ на населението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG