Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън се върна в надпреварата на демократите със серия от победи в Супер вторника


Джо Байдън
Джо Байдън

Според прогнозни резултати Джо Байдън печели първичните избори за президентската номинация на демократите в 8 от общо 14 щата в т. нар. Супер вторник. Бившият вицепрезидент на Барак Обама победи в Масачузетс, Минесота, Оклахома, Арканзас, Алабама, Тенеси, Северна Каролина и Вирджиния.

Бърни Сандърс обаче, който е главният му опонент, води според предварителните резултати в най-големия щат - Калифорния, както и още други три щата. Все още се очакват окончателните резултати от другия голям щат, Тексас, както и от Мейн. И в двата засега води Байдън.

Победите на Байдън се приемат като завръщане в надпреварата, защото Вирджиния и Северна Каролина са ключови в изборите, тъй като са т.нар. суинг щати - т.е. които гласуват различно и не са "запазени" нито за републиканците, нито за демократите.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама, който е много популярен сред чернокожите избиратели, спечели в събота и в Южна Каролина.

Резултатите показват, че Байдън, който не се представи особено добре в първите битки за номинацията на демократите, сега се е възстановил и е успял да се възползва от убедителната си победа в края на миналата седмица в Южна Каролина, както и от подкрепата, която получи от Ейми Клоубъшар и Пийт Бутиджидж - двама от доскорошните си съперници, които се отказаха от надпреварата и обявиха, че го подкрепят, отбелязва Ройтерс.

Победата на Бърни Сандърс в Калифорния е важна, защото щатът участва с 415 делегати в партийния конгрес, който гласува кой да е кандидатът. Сандърс спечели вчера също във Върмонт, Колорадо и Юта.

Супер вторникът разпределя над 1300 от общо 1991 делегатски места, които са необходими за спечелването на номинацията на Демократическата партия. Точните резултати от Супер вторника все още не са обявени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG