Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран освобождава затворници като мярка срещу коронавируса. Все повече хора оздравяват


Новият коронавирус се разпространява бързо в Иран
Новият коронавирус се разпространява бързо в Иран

Увеличава се броят на хората, излекувани от новия коронавирус. Това става ясно от статистиката на института „Джон Хопкинс“, който събира на едно място официалните данни от всички държави. Към 4 март над 50 000 заразени са изписани след като са били успешно излекувани. Общият брой на потвърдените случаи е малко над 93 000, като те включват както излекуваните, така и починалите от болестта хора.

Официалният брой на жертвите до момента е 3 198. Броят на хората, загубили живота си от заболяването в рамките на един ден сега е по-нисък, отколкото между 12 и 23 февруари, когато най-много хора са починали.

Във вторник директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус коментира, че на базата на наличните данни може да се направи заключение, че COVID-19 е по-смъртоносен от сезонния грип. Около 3.4% от доказано заразените са починали, докато при грипа тази стойност е под 1%. По думите на Гебрейсус коронавирусът се разпространява по-малко ефективно от вируса на грипа и затова все още може да бъде ограничен.

„COVID-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се предава от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина срещу него. Но той може да бъде спрян", заяви Гебрейсус. Той призова да се спре презапасяването с маски и др. и изрази безпокойство, че има дефицит на предпазни средства, които са жизненоважни за медиците. „Не можем да спрем COVID-19, без да защитим нашите здравни работници“, посочи той.

Най-засегнатата държава продължава да бъде Китай, където регистрираните случаи са над 80 000. Там обаче вирусът забавя разпространението си, за сметка на увеличаващия се брой заразени в други държави по света.

Повече от 5000 случая има в Южна Корея. Заразените в Италия са около 2 500. Много бързо през последните дни се увеличава броят на разболелите се и на жертвите в Иран. Там официално потвърденият брой на болните е 2 336, от които 291 са изписани от болница, а 77 са починали.

За да ограничи разпространението на коронавируса в затворите, над 54 000 лишени от свобода ще бъдат пуснати под гаранция, съобщи правосъдното министерство в Техеран, цитирано от Би Би Си. Преди да бъдат освободени, затворниците ще бъдат тествани. Тези, които са осъдени за застрашаване на националната сигурност и тези, които имат над 5-годишна присъда, няма да бъдат освободени.

В България все още няма потвърден случай на човек, заразен с коронавирус. В сряда стана ясно, че семейство от София, което е имало близък контакт със заразени от коронавирус италианци, е прието за наблюдение във ВМА. От думите на началника на болницата ген. Венцислав Мутафчийски стаа ясно, че италианците са гостували два дни на българите, като са предупредили преди това, че са болни. Резултатът от пробите се очаква в късния следобед.

През последната нощ във ВМА са приети общо деветима души, които ще бъдат изследвани за новия вирус. В това число влизат двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино, както и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура

Във вторник националният оперативен щаб съобщи, че ще бъде разширен кръгът от хората, които ще бъдат тествани. „Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б "Виктория", мярката се взима превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас“, съобщи държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG