Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 в България не е открит, но ВМА се препълни и пренасочва пациенти


Броят на заразените с коронавируса в света наближава 100 хиляди, 23 европейски държави потвърдават заболели

В България продължава да няма потвърден нито един случай на заразяване с коронавируса COVID-19. Това съобщи председателят на Националния кризисен щаб и началник на Военно-медицинска академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски в петък.

Капацитетът на ВМА, която беше определена от правителството да поеме евентуална епидемия, обаче е изчерпан и болницата спира да приема пациенти. Мутафчийски съобщи, че през последното денонощие във ВМА са приети още шестима с грипоподобни симптоми. Те ще бъдат тествани днес. Правят се и повторни изследвания на петима пациенти, които са имали отрицателни резултати, и ако пробите се потвърдят, те ще бъдат изписани.

Мутафчийски съобщи, че са дадени препоръки към министъра на младежта и спорта Красен Кралев да отмени предстоящи спортни събития, като останат само състезанията от първа и втора лига. На всички спортисти, пристигащи от чужбина, трябва да се осигури 14-дневна карантина в България. Ген. Мутафчийски припомни, че университетите сами ще решат дали да предприемат мерки.

В момента 23 от 27-те държави от ЕС потвърждават случаи на заразяване, като те са най-много в Италия - близо 3100 и 107 смъртни случая, Франция (285) и Германия (262). В Европа броят на заразените наближава 4500, съобщава Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. Заразените в света са 98 000, починалите - 3300.

В четвъртък вечер председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви, че пленарната сесия на парламента идната седмица ще бъде преместена от Страсбург в Брюксел. Като причина той посочи оценка на медицинската служба на парламента, че превозването на стотиците служители от Брюксел в Страсбург, представлява огромен здравен риск. В началото на седмицата парламентът забрани посещенията на външни лица за срок от три седмици и задължи персонала си, пътувал до рискови зони, да се подложи на доброволна домашна карантина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG