Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 15 млн. души в Италия са под карантина заради коронавируса. Милано и Венеция са блокирани


Влизането в областите под карантина ще се разрешава само по неотложни причини

Италианското правителство издаде указ, с който над 15 милиона жители на Северна Италия се поставят под карантина до 3 април, за да се ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, съобяиха световните агенции, цитирани от БТА. Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа, а мерките са без прецедент на стария континент.

Указът беше подписан тази нощ от италианския премиер Джузепе Конте, който обяви издаването му в Туитър. С него се ограничава влизането и излизането от голяма част от Северна Италия, която включва финансовия център Милано и водещата туристическа дестнация Венеция.

По-рано Конте съобщи на пресконференция, че ще има ограничения на придвижването към, от и в засегнатите региони, включващи северната област Ломбардия и 14 допълнителни провинции от други области. Хората ще трябва да обясняват причините си да пътуват, като за валидни ще се смятат само деловите и спешните здравословни причини.

Освен цялата област Ломбардия са засегнати северната част на област Емилия-Романя, източната част на област Пиемонт и част от област Венето.

Според указа в цялата страна се забраняват масовите културни, спортни и религиозни прояви. Дискотеките, кината, театрите, училищата, университетите и музеите и други подобни места ще трябва временно да затворят врати, както и ски станциите.

Баровете и ресторантите ще могат да продължат работа, ако спазват минимална дистанция от 1 метър между клиентите, съобщава АФП. Същото се отнася и до религиозните обекти, но религиозните церемонии като кръщенета и сватби се забраняват до ново разпореждане.

Общият брой на регистрираните случаи в Италия е близо 5900. От тях излекувани и изписани от болница са 590 души, а починалите са 233.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG