Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдени са четири случая на коронавирус в България


Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и другите членове на Националния оперативен щаб за коронавируса
Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и другите членове на Националния оперативен щаб за коронавируса

Четирима души в България са дали положителни проби за коронавирус. Освен двата съмнителни случая, за които беше съобщено в полунощ в неделя, още двама души са заразени с COVID-19. Това съобщи в неделя Националният оперативен щаб за коронавируса.

В събота 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово са дали по две положителни и една отрицателна проба. Затова те са изследвани още веднъж и този път случаите са окончателно потвърдени. Те се лекуват в инфекциозни отделения от инфекция на белите дробове.

Освен тях са потвърдени още два случая, като хората са били в контакт с първите установени заразени. Единият е на 61-годишен мъж, който се лекува в отделението по белодробни болести в Плевен. Другият заразен е жена от медицинския персонал на болницата в Габрово. Състоянието и на четиримата пациенти е добро.

Общият брой на взетите проби на контактни лица в Плевен е 24, а в Габрово те са 46. Те са постъпили в Националната референтна лаборатория между 3 и 4 часа през нощта и са изследвани по метода на Световната здравна организация (СЗО).

Двете лечебни заведения в Габрово и Плевен са в карантинен режим на работа. Пациенти не се изписват, приемат се само спешни случаи, извършват се дезинфекционни дейности. Освен това се издирват контактни лица и се събират проби, които да бъдат изследвани.

По-рано главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че профилът на хората, дали положителни проби за коронавирус, не е типичният. „Те не са пътували никъде и нямат особени контакти на хора, които идват от заразени страни. Не отговарят твърде много на критериите“, каза Кунчев.

Националният оперативен щаб потвърди, че нулевият пациент не е установен, но се полагат усилия той да се намери. „Истинско предизвикателство е да се установи нулевият пациент. Всички лица, които са контактували с посочените пациенти, ще бъдат издирени и карантинирани“, поясни Мутафчийски.

В Габрово не достигат защитни облекла, затова болницата в града ще бъде снабдена с тях приоритетно, каза още Мутафчийски. В Плевен Районната здравна инспекция има достатъчно защитни облекла.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG