Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите планират облекчаване на водния режим в Перник заради коронавируса


Язовир "Студена" продължава да се пълни - през последното денонощие е отчетено поредно увеличаване на притока - 4 698 л/сек. при разход 259 л/сек.
Язовир "Студена" продължава да се пълни - през последното денонощие е отчетено поредно увеличаване на притока - 4 698 л/сек. при разход 259 л/сек.

Областният консултативен съвет за превенция и предотвратяване разпространението на коронавируса в Перник ще предложи на екоминистерството облекчаване на водния режим в града, стана ясно в понеделник. Причина за това са изискванията за спазване на строга лична хигиена, която се смята за решаваща за предпазване от COVID-19.

ВиК ще изготви разчет, който ще представи на Министерството на околната среда и водите и след евентуалното му одобрение, кметът ще одобри промяна на режима на водата в града, който е в сила от 18 ноември.

Обемът на язовир “Студена” се е увеличил с над 2 млн. куб. м през последния месец. В язовира, който е с обем от 25 млн. куб м вода вече има 6,07 млн. куб. метра. През изминалото денонощие е отчетено поредно увеличаване на притока - 4 698 л/сек. при разход 259 л/сек.

Според действащия в момента режим перничани имат вода само по седем часа в денонощието. Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. кубика. Идеята бе след пускането на вода по трасето от Мало Бучино водоподаването от „Студена” да бъде спряно, за да може язовирът да се напълни по- бързо. На фона на последните събития обаче вероятно ще се наложи промяна, съобщава БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG