Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВнР проверява служебните и дипломатическите паспорти след случая с Васил Божков


Комисия от инспектората на външното министерство започва проверка на всички служебни и дипломатически паспорти, издадени през последното десетилетие. Това става по заповед на министъра Екатерина Захариева от понеделник, след като миналата седмица стана ясно, че бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са разполагали с такива при напускането им от страната през февруари.

Служебните и дипломатическите паспорти дават право за пътуване без визи до много страни, с които България има визови отношения. От пресцентъра на външното министерство уточниха, че комисията ще провери всички подобни документи от последните 10 години, както и основанието за тяхното издаване. Групата ще предложи и препоръки за промяна на действащото законодателство, ако това се налага.

Междувременно заместник външният министър Георг Георгиев е бил разпитван в специализираната прокуратура, съобщи БНР. Според неофициална информация на националното радио повод за разпита му са именно служебните паспорти на Божков и Попов, за които са се смята, че са разрешени от него по предложение на спортното министерство и Българския съюз за физкултура и спорт.

По-късно Георгиев съобщи, че проверката ще завърши за няколко дни. Той обясни пред БНР, че Божков е със служебен паспорт от 2011 г. Той му е бил издаден като представител на национална спортна организация.

„В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“, заяви зам.-министърът.

По инициатива на Външно документите са анулирани, след като Божков и Попов бяха обявени за издирване от Интерпол и се оказаха в ОАЕ.

По информация на БГНЕС в спецпрокуратурата са били извикани още вицепремиерът Захариева и министърът на спорта Красен Кралев. Разпитвани са били и спортни деятели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG