Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд допусна за разглеждане питането на Гешев за имунитета на президента


С девет гласа „за“ и три изразени особени мнения Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Това става ясно от съобщение на сайта на институцията във вторник. Тримата съдии с особено мнение са Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

Главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване на основния закон през януари. В него той защитава тезата, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

В поредица въпроси той пита какво е държавна измяна и може ли президентът да бъде преследван от закона по време на мандата си, въпреки че има имунитет. Първоначално в искането не се правеше връзка с конкретен казус, а беше е уточнено, че "абстрактният характер на тълкуването, което извършва КС, не изисква задължително наличие на определен, конкретен правен спор“.

Ден по-късно главният прокурор съобщи, че питането на имунитета на Радев е за конкретен случай. Впоследствие пресцентърът на държавното обвинение публикува аудио записи на президента, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г. След като редица юристи съобщиха, че прокуратурата извършва нарушение на закона с разпространяването на СРС-та от държавното обвинение започнаха да наричат записите „веществени доказателства“.

Конституционното дело беше образувано на 27 януари, в същия ден, когато шефът на обвинението адресира въпросите си към институцията. Затова и впечатление правеше, че новини за допустимостта на тълкувателното искане няма вече месец и половина. Подобно протакане на процедурата пък влиза в конфликт с чл. 20, ал 1. от Правилника за организацията на дейността на КС , който гласи, че допустимостта на искането се разглежда в 20-дневен срок от образуването на делото.

Оказа се че за забавянето има причина. И тя е, че Конституционният съд е поискал от главния прокурор да „острани недостатъци“ в оформлението на въпросите на главния прокурор, в средата на месец февруари. От прокуратурата потвърдиха пред Свободна Европа, че са изпратили „уточнения“.

Окончателният вариант на въпросите, които ще тълкува КС все още не са оповестени официално.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG