Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО определи COVID-19 за пандемия


Директорът на СЗО Тедрос Гебрейсус

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за пандемия, съобщи Би Би Си. За първи път се използва подобен термин, за да се опише разпространението на вид коронавирус, съобщи директорът на СЗО Тедрос Гебрейсус. Досега са регистрирани случаи на заразени с новия щам на коронавируса в 114 държави.

„Пандемия не е дума, която се използва просто така. Ако с нея се злоупотребява, тя може да предизвика нерационален страх, неоснователно приемане, че битката е свършила, което да доведе до ненужно страдание и смърт. Определянето на ситуацията за пандемична не променя оценката на СЗО за заплахата от този коронавирус. Не променя това, което СЗО върши и това, което страните трябва да направят", обясни той.

Гебрейсус мотивира решението на СЗО с увеличаващия се брой на заразените и на починалите. „Дълбоко сме притеснени както от разпространението и тежестта, така и от тревожните нива на бездействие.“

Той подчерта, че държавите все още могат да променят курса на пандемията. „Ако страните откриват, тестват, лекуват, изолират, проследяват и ако мобилизират хората за отговора, тези, в които са установени случаи, могат да предотвратят превръщането им в огнища.“

Точни критерии за пандемия не са дефинирани. СЗО я определя като „разпространение на нова болест в много страни“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG