Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как да се пазим, къде да не пътуваме. Препоръките на институциите за COVID-19


Мийте си ръцете редовно, избягвайте болни хора и масови струпвания. Това са част от препоръките на Министерството на здравеопазването за предпазване от заразяване с новия щам на коронавирус, които ведомството припомня след регистрирането на първите случаи на заразени хора в България. Препоръките са съобразени с насоките на Световната здравна организация (СЗО) и с тези на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Министерството на здравеопазването препоръчва:

  • спазвайте висока лична хигиена;
  • ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа;
  • избягвайте контакт с болни хора;
  • маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните;
  • избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора;
  • не се презапасявайте с храна и лекарства;
  • търсете информация от компетентните институции.

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството 02/807 87 57, посочват от там.

Министерството на външните работи (МВнР) публикува информация за българските граждани, които се намират на територията на Италия или планират да пътуват до там. В неделя в северната част на страната беше наложена карантина, която обхваща цялата област Ломбардия с център Милано, както и части от други области. Под карантина е и Венеция.

„Министерството на външните работи предупреждава отново българските граждани, които пребивават или възнамеряват да пътуват до Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, като следват стриктно инструкциите на местните власти“, се посочва в съобщението.

Съгласно новите мерки всички спортни състезания, религиозни, образователни и развлекателни събития в засегнатите райони са отменени. Затварят се музеи, кина, театри, училища по танци и дискотеки, както и спортните центрове, басейните, културните и търговските центрове. Отменят се събраният и конгресите, в които участват здравни работници или социални служители.

Ресторантите и баровете остават затворени в интервала от 6.00 до 18.00 ч., като през останалото време следва да се спазва дистанцията от 1 метър, а при констатирани нарушения, се предвижда затварянето им. Магазините остават отворени при спазване на същите разпоредби за дистанция.

Не е спряно движението на влаковете и самолетите. Ограничава се обаче придвижването на хора в населените места и преместване от едно населено място в друго, освен по мотиви за работа, неотложни случаи и по здравословни причини.

На сайта на МВнР можете да намерите информация за ситуацията в други дъжави, засегнати от вируса.

Тук можете да намерите най-актуалната информация за коронавируса на едно място.

Министерството на здравеопазването публикува въпроси и отговори за коронавируса.

Тук можете да прочетете и информацията на СЗО.

Ако ви се налага да посетите държава с регистрирани случаи на COVID-19, тук можете да видите какви предпазни мерки да вземете.

УНИЦЕФ публикува информация, насочена по-специално към родителите и към бременните жени.

А тук можете да прочетете на български език съветите на СЗО за предпазване от заразяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG