Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксината срещу коронавируса. Защо не може да стане веднага?


Стотици научни екипи по цял свят се надбягват с времето, за да изработят ваксина срещу COVID-19
Стотици научни екипи по цял свят се надбягват с времето, за да изработят ваксина срещу COVID-19

С близо 5000 нови случая на заразяване с коронавируса COVID-19 дневно, учените по цял свят са подложени на огромен натиск да открият лечение и да се справят с пандемията. Парите изглежда не са проблем - всеки ден се обявяват нови и нови грантове. Само Европейската комисия миналия петък даде финансиране на 137 научни екипа, работещи по откриването на ваксина, лечение и диагностични тестове.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в Белия дом пред директори на фармацевтични компании и здравни служители в началото на март, че иска ваксината да е готова преди изборите през ноември.

Производителите на лекарства работят възможно най-бързо, за да разработят ваксина. Но зад кулисите учените и медицинските експерти са обезпокоени, че бързането с ваксината може да доведе до влошаване на инфекцията при някои пациенти, отколкото да я предотврати.

Причината е самият принцип на действие на ваксините. Учените се опитват да наподобят патогена и след това подлагат имунната система на човека на въздействието му чрез малка доза, прилагана като инжекция. В идеалния случай имунната система развива силна памет за патогена, така че следващият път, когато човекът е изложен на него, организмът го атакува преди инфекцията да го овладее. Изкуството е това да бъде сторено, без пациентът да се разболее сериозно от самата ваксина. Има няколко различни метода за направата на ваксини, но всички те трябва да постигнат този деликатен баланс.

Обикновено изследователите се нуждаят от месеци тестове върху животни, за да проверят вероятността ваксината да влоши състоянието на имунизирания, вместо да го подобри. Предвид неотложността да се спре разпространението на новия коронавирус, някои производители на лекарства преминават направо в дребномащабни човешки тестове, без да чакат приключването на подобни изпитания върху животни, пише агенция Ройтерс.

„Разбирам значението на ускоряването на сроковете за създаване на ваксините като цяло, но от всичко, което знам, не смятам, че това е начинът“, казва д-р Питър Хотес, декан на Националното училище по тропическа медицина към Медицинския колеж „Бейлор“ в САЩ пред Ройтерс.

Хотес е участвал в разработването на ваксина срещу ТОРС (SARS), коронавирусът, предизвикал епидемията от 2003 г. Тогава той установява, че някои ваксинирани животни развиват по-тежко заболяване в сравнение с неваксинирани животни, изложени на вируса. За да се намали този риск, той трябва първо да се изследва върху животни преди да може ваксината да се прилага на хора.

Д-р Хотес свидетелства миналата седмица пред американския Комитет по наука, космос и технологии за необходимостта от постоянно финансиране за разработването на ваксини. Нито един от коронавирусите, които предизвикаха епидемии през последните 20 г., не остави ваксина след себе си.

Поне засега световните експерти смятат, че ускореното тестване е риск, който си струва да се поеме.

На специална среща на Световната здравна организация (СЗО) в средата на февруари за координиране на глобалния отговор на новия коронавирус, изследователи и производители на лекарства от цял свят, се съгласиха, че заплахата е толкова голяма, че разработчиците на ваксина трябва бързо да преминат към изпитвания върху хора, преди да бъдат завършени тестовете върху животни.

"Ако искате да получите ваксина възможно най-бързо, трябва да балансирате това с риска, който причинявате на малък брой хора, като се опитате максимално да ограничите опасността за тях", коментира пред Ройтерс д-р Мари-Пол Киени, бивш заместник генерален директор на СЗО, която ръководеше заседанието.

Резултатите от срещата, която не беше открита за медии, не бяха официално оповестени от СЗО. Те не представляват официална позиция на организацията, която е орган на ООН и има за задача да подпомага формирането на световната здравна политика.

Регулаторният надзор върху производителите на лекарства и върху медицинските изследвания е в ръцете на националните регулатори. Те имат отговорността за допускането на медикаментите до пазара. Най-мощният от тях, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), сигнализира, че няма да препятства ускорените графици за тестване на ваксината.

„Когато реагираме на спешна ситуация в областта на общественото здраве като нов коронавирус, ние възнамеряваме да упражним гъвкавост и да разгледаме всички данни, свързани с определена ваксина“, заяви в изявление говорителят на FDA Стефани Какомо. Агенцията не е коментирала конкретно тестове върху животни, уточнява Ройтерс.

Разработчиците на ваксина срещу коронавирус са задължени да провеждат рутинни тестове върху животни, за да се уверят, че самата ваксина не е токсична и че ще помогне на имунната система да отговори на вируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG