Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран ще предостави на Украйна черните кутии от сваления през януари самолет


Останки от сваления край Техеран на 8 януари украински "Боинг 737-800"
Останки от сваления край Техеран на 8 януари украински "Боинг 737-800"

Иранската организация за гражданска авиация има готовност да изпрати в Киев черните кутии от украинския „Боинг 737-800“, който беше свален близо до Техеран на 8 януари и на борда му загинаха всички 176 души, повечето от които от Иран, Украйна и Канада. Това заявиха представители на Ислямската република пред авиационната агенция на ООН, предаде Ройтерс.

По думите на ръководителя на иранската делегация в ООН Фархад Парвареш властите в страната му са готови да поканят и други държави да разгледат информацията от черните кутии, ако са заинтересовани.

„Те се съгласиха, че в следващите две седмици ще донесат черните кутии в Украйна за прочит и ако това не е възможно, те ще пристигнат във Франция“, заяви източник от канадското правителство.

Тази позиция слага точка на двумесечни спорове между Киев и Техеран къде да бъдат разшифровани устройствата. В началото на февруари Ислямската република обяви, че спира да разменя информация от разследването на катастрофата с украинските власти заради изтекъл в медиите аудиозапис от разговор между ирански диспечери и пилот на друг самолет. От него се разбираше, че в Техеран са знаели от самото начало, че пътническият самолет е бил свален от ракета.

Първоначално Иран твърдеше, че причина за трагедията е техническа неизправност. Едва след като се появиха видеоклипове, на които се вижда как самолетът е ударен от ракета, Техеран призна, че отговорните за противовъздушната отбрана са свалили машината, след като тя се е насочила към съоръжение на Иранската революционна гвардия. Като причина за грешката иранските власти посочиха напрежението след убийството на генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар.

Досега Иран даваше различни становища за това дали ще предаде черните кутии от украинския самолет на Киев. Първоначално местните контролирани от държавата медии съобщиха, че те ще бъдат върнати, но след това бе обявено, че иранските власти ще ги разшифроват сами. Последва нова промяна и от Техеран обявиха, е ще поискат техническа помощ от Париж и Вашингтон, тъй като заради американските санкции срещу Иран страната не може да купува самолети, части и софтуер от американски компании, каквато е „Боинг“.

Според официален доклад на иранската организация за гражданска авиация украинският пътнически самолет е бил ударен от две ракети земя-въздух Тор-М1, изстреляни минути след като „Боингът“ е излетял от летище „Имам Хомейни“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG